Ladda elbilen upp till 100 km på 15 minuter – och erbjud publik laddning
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Snabbladda elbilen upp till 100 km på 15 minuter – och erbjud publik laddning

Snabbladda elbilen upp till 100 km på 15 minuter – och erbjud publik laddning

Publicerat av: Redaktionen

Granitor Electro installerade i januari 2023 en 60 kW snabbladdare för elbilar hos bostadsrättsföreningen Furan i Sandviken.

Nu kan medlemmarna i föreningen ladda upp till 100 km på 15 minuter, och dessutom kan föreningen tjäna pengar genom att erbjuda publik laddning.

Traditionellt sett brukar bostadsrättsföreningar installera vanliga långsammare laddboxar för elbilar som kräver laddning under många timmar för att ladda batteriet.

Brf Furan i Sandviken tänkte affärsmässigt och valde att installera den nya 60 kW snabbladdaren Supernova från Wallbox. När den inte används av föreningens medlemmar kommer den att vara tillgänglig för allmänheten. Investeringen lönar sig därmed snabbare.

Snabbladdaren är ansluten till Granitors smarta laddsystem ”Granitor CHARGE”, en appbaserad betallösning där kunden själv kan sätta priser och åtkomstnivåer och som dessutom innefattar support och årlig service. Det betyder att bostadsrättsföreningen kan sätta sitt eget elpris och själv bestämma påslag och därmed vilken eventuell vinst de vill ha.

– Att installera en snabbladdare kopplad till Granitor CHARGE kan alltså vara en bra investering och innebär en helt ny affärsmodell för en bostadsrättsförening. Som alternativ till appbaserad betalning så erbjuder vi även möjlighet till kortterminal för att betala laddningen, säger Johan Runesson, Tekniskt affärsstöd på Granitor Electro.

Snabbladdaren Supernova fungerar lika bra att installera hos företag, vare sig medarbetarna behöver ladda sina servicebilar under lunchen eller om den administrativa personalen kör elbil till och från jobbet.

Det finns flera fördelar med installation av en snabbladdare i stället för flera laddboxar:

  • Kostnadseffektivt att installera färre laddpunkter.
  • Möjlighet att erbjuda publik snabbladdning.
  • Större intäktsmöjligheter – funktionen för delad laddning kan öka intäkterna genom att ladda två elbilar samtidigt.
  • Minskar behovet av flera, långsammare laddboxar på personliga parkeringsplatser, vilket ger ökad avkastning på investering.

I tider med elpriser som ständigt går upp och ner är det även viktigt att enkelt kunna marknadsanpassa kWh-priset för laddning.

– Man kan lägga in ett dynamiskt elpris, vilket innebär att priset som kunden betalar för laddningen är beroende av elpriset på marknaden. Detta är en av flera fördelar med Granitor CHARGE. Då behöver man inte vara orolig för att gå back eller att ta ut överpriser, säger Johan Runesson.

Ladda elbilen upp till 100 km på 15 minuter – och erbjud publik laddning

Att välja Granitor som helhetsleverantör för installation av laddboxar är enkelt för kunden som bara behöver ha en kontakt för hela projektet. Det innebär att vi projekterar, levererar, installerar och ansvarar för service och underhåll av hårdvara samt betaltjänst och systemlösning för hela anläggningens funktion.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar