Så mycket kostar ett dataintrång på företag
Hem NYHETER Så mycket kostar ett dataintrång på företag

Så mycket kostar ett dataintrång på företag

Publicerat av: Redaktionen

Det kostar i snitt 10 miljoner kronor och tar i snitt 47 dagar att återhämta sig fullt ut efter ett säkerhetsintrång för svenska företag.

Så mycket kostar ett dataintrång på företag 1

Henrik Davidsson, försäljningschef på NTT Security.

Det visar NTT Securitys nya Risk:Value Report för 2018.

Årets Risk:Value Report från NTT Security omfattar totalt 1 800 respondenter i tolv länder, varav 100 svenska beslutsfattare (ej inom IT). Enligt rapporten kostar det i snitt 10 miljoner kronor (1,06 miljoner dollar) för svenska företag att återhämta sig efter ett intrång, vilket kan jämföras med förra årets siffror på 7 miljoner kronor (847 616 dollar). Den beräknade tiden det tar att bli helt återställd efter en attack har gått ner från 66 dagar (Risk:Value 2017) till 47 dagar. Det globala snittet ligger på 57 dagar.

– Attackerna blir mer avancerade och riktade mot specifika delar i organisationen. Företagen måste sätta säkerhetsfrågan högt upp på agendan, annars kan det bli en kostsam historia, inte bara finansiellt, utan även att varumärket skadas. När GDPR nu är infört är det än mer viktigare att arbeta med säkerhetsfrågorna, säger Henrik Davidsson, försäljningschef på NTT Security.

Sverige är ett av de mest attackerade länderna men samtidigt det land där minst företag har en incidentplan på plats (37 procent), enligt undersökningen. Av de företag som har en plan på plats är det endast 39 procent som vet vad den innehåller.

– Det är skrämmande siffror där många företag saknar rutiner och policyer vilket innebär att många svenska företag inte kommer vara beredda när en attack väl sker, säger Henrik Davidsson.

Relaterade Artiklar