Så fyller du en tom plånbok i januari – Tre av fyra svenskar har värdefulla prylar hemma att sälja
Hem NYHETER Så fyller du en tom plånbok i januari – Tre av fyra svenskar har värdefulla prylar hemma att sälja

Så fyller du en tom plånbok i januari – Tre av fyra svenskar har värdefulla prylar hemma att sälja

Publicerat av: Redaktionen

Skrala januari är här, men för att få ekonomin att gå ihop finns det smarta saker att göra – exempelvis sälja saker som man inte använder.

Så fyller du en tom plånbok i januari - Tre av fyra svenskar har värdefulla prylar hemma att sälja 2Tre av fyra svenskar uppger att de har saker av andrahandsvärde i sina hem som de inte använder, enligt en undersökning av Novus på uppdrag av Tradera.

74 procent av de svarande i Traderas senaste Novus-undersökning, uppgav att de har minst en pryl av värde i sitt hem som de skulle kunna tänka sig att sälja. Januari månad är därför ett perfekt tillfälle att rensa i förrådet, sälja vidare hyllvärmare och samtidigt tjäna en slant.

– Det finns en helt ny medvetenhet kring konsumtion och sakers värde idag. Vi upplever att folk bryr sig mer om miljön och vill se att prylarna återanvänds, vilket är glädjande. Samtidigt ser vi att många fortfarande sparar sina onödiga prylar i förråd, och för dem finns det mycket pengar att tjäna, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Allra mest säljs det kläder, skor, leksaker, vinylskivor, frimärken och keramik och porslin på Tradera i januari. De prylar som trendar på Tradera just nu är så vitt skilda saker som sticklingar, dockor, samlarfigurer, hemtextil och bilreservdelar.

– Det är kul att se att så vitt skilda saker som trendar på Tradera. Jag tror att utvecklingen speglar en tydlig trend i svenskarnas konsumtionsmönster. Vi börjar alltmer tänka “Behöver jag verkligen slänga den här, kanske det är någon annan som behöver den?” oavsett om det handlar om kläder, inredning eller saker till bilen, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.

Tänk teknik och säsong för mer klirr i kassan

Kläder, skor och leksaker säljer alltid bra, men om det är en större kassa du är ute efter är det också smart att sälja teknikprylar. Bärbara datorer, TV- och dataspel och mobiltelefoner leder alltid till budkrig och oftast kan man få väldigt bra betalt.

– Idag får man bra betalt för sin gamla Iphone, bärbara dator eller Nintendo. Om man jämför med för 3-4 år sedan är skillnaden i tekniska finesser inte lika stor idag när en ny version släpps. Dessutom har produkterna bra kvalitet och håller länge, vilket gör att snittpriserna på fjolårets versioner fortfarande är ganska högt, säger Sofia Hagelin, Pressansvarig Tradera.

Det är också smart att tänka utifrån säsong. Nu på vinterhalvåret är det enkelt att sälja t ex skridskor, hockeygrejer, skidutrustning eller vinterplagg från eftertraktade modemärken som Peak performance, Fjällräven, Houdini, Norröna, Tommy hilfiger, Gant och ACNE.

Topp 10 saker som säljs på Tradera just nu

Rangordnat efter antal sålda produkter 1-14 jan 2019

 1. Damkläder
 2. Herrkläder
 3. Leksaker
 4. Vinylskivor
 5. Frimärken
 6. Damskor
 7. DVD-filmer
 8. Keramik & Porslin
 9. Sticklingar
 10. Samlarbilder

Topp 5 saker som trendar på Tradera

% tillväxt i antal sålda produkter 1-14 jan 2019 jämfört med 1-14 jan 2018

 1. Sticklingar 86%
 2. Dockor 54%
 3. Figurer 41%
 4. Hemtextil 32%
 5. Bildelar & reservdelar 31%

Traderas bästa tips för att få prylarna sålda:

1.Ta snygga bilder som visar vad du säljer. Ta gärna bilder både framifrån, bakifrån och närbilder.

2.Vara tydlig i rubrik. ”Grå tröja” lockar inte till lika stort intresse som
”Ljusgrå kashmirtröja stl S, lapparna kvar!”

3.Var ärlig och utförlig i din objektsbeskrivning.

4.Om kvitto finns, skriv det också.

5.Att våga testa ett lågt utropspris är också bra, det lockar ofta till flera köpare och högre slutpris.

6.Sprid också din annons i sociala medier – ju fler som ser din annons desto större är chansen att du får dina prylar sålda.

Relaterade Artiklar