Hem NYHETER Så fixar mobilen läckra bilder på supermånen

Så fixar mobilen läckra bilder på supermånen

Publicerat av: Redaktionen

En ny supermåne är på gång.

Så fixar mobilen läckra bilder på supermånen 3Ikväll den 9 mars, under förutsättning att vädret är klart, kommer himmeln att lysas upp av en mycket stor och klar fullmåne. När supermånen gör entré lär en mängd mobilkameror gå på högvarv. Men hur ser man till att knäppa sin egen perfekta bild av supermånen?

– Fotografering med mobilen blir mer utmanande när det är mörkt. Men med det sagt, mörka stjärnklara nätter och supermåne är som gjorda för fotografering. Mobilerna har nattläge, månläge (AI), extrem zoom och andra funktioner för att verkligen fungera som bäst när det är mörkt. Sedan går det dessutom att experimentera med PRO-läget. Mitt råd är att prova sig fram lite. Har man dessutom en supermåne att testa på då blir det ännu roligare, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

Enligt Wikipedia myntades begreppet supermåne av astrologen Richard Nolle 1979. Han beskrev en supermåne som “…en nymåne eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana (perigeum). Med andra ord – månen är väldigt nära jorden. Supermåne inträffar med en periodicitet av ungefär fjorton fullmånar.

Vad ska man tänka på när man tar bild på en supermåne?

Först och främst bör man tänka på sin omgivning. Befinner man sig i stan så finns mycket omgivande ljus som kan påverka och störa bilden. Sedan finns en hel del smarta funktioner i mobilen som man kan experimentera med för att ta den perfekta bilden på månen eller stjärnor för den delen. Här följer några av de funktionerna:

Nattläge – Genom att använda mobilkamerans nattläge går det att fånga bilder även i extremt mörka situationer. Huaweis RYYB SuperSpectrum-sensor skiljer sig från det traditionella RGGB Bayer-filtret genom att ersätta gröna pixlar med gula, vilket ger en maximal ISO-nivå på 409 600 på bland annat Huawei P30 Pro. Kombinerat med en bländare på f/1.6 får användaren en extraordinär foto- och videoupplevelse i en rad olika situationer och ljusförhållanden – inklusive extremt dåliga ljusförhållanden – vilket ger bilder med förbättrad detaljnivå, färg och klarhet.

Ljusmålning – I Huaweis mobiler finns en funktion som heter ljusmålning. Med den kan användaren ”måla” med ljus. Funktionen fungerar så att användaren hittar en ljuskälla i mörker och sedan tar man en bild eller filmar med mobilkameran. Under funktionen ljusmålning i mobilen finns även funktionerna Trafikspår, Silkesvatten och Stjärnspår. Alla skapar spännande och roliga bilder i mörka miljöer.

Månläge (Moon mode) – I flera av Huaweis mobiler hjälper de inbyggda AI-funktionerna dig att ta den perfekta bilden. Med tre olika tekniker för inzoomning, där den optiska zoomen klarar av hela 50 gångers förstoring, i kombination med en AI som känner av att motivet och optimerar resultatet därefter kommer man att kunna ta häpnadsväckande bilder på vår närmaste granne i rymden. För att aktivera Moon Mode är det bara sätta kameran i fotoläge, zooma den till 10X eller mer och därefter rikta den mot månen. Resten sköter kameran om genom att identifiera motivet som månen och rekommendera just Moon Mode.

Superzoom – Den nya SuperZoom-linsen ger en överlägsen zoom-nivå i en tunn formfaktor. Genom en ny periskopform kan SuperZoom-linsen ge en detaljerad förstoring med 5x optisk zoom, 10x hybrid-zoom och 50x digital zoom. Ett prisma i telefotokameran bryter ljuset i 90 grader för att maximera fokusomfång samtidigt som kamerahöjden minimeras utan att störa enhetens design.

Relaterade Artiklar