Hem NYHETER Nets introducerar ny lösning för enkel och säker digital identifiering på avstånd med hjälp av pass

Nets introducerar ny lösning för enkel och säker digital identifiering på avstånd med hjälp av pass

Publicerat av: Redaktionen

Nu introduceras Nets Passport Reader − ett helt nytt sätt för säker digital identifiering på avstånd med hjälp av passet.

Nets introducerar ny lösning för enkel och säker digital identifiering på avstånd med hjälp av pass 3Tjänsten överbryggar klyftan mellan fysiska ID-handlingar så som pass och digital identifiering genom en enkel app. Det finns inga geografiska begränsningar och Passport Reader är kompatibel med över 130 länder som utfärdar pass.

Efterfrågan på digital identifiering växer snabbt och kommer sannolikt att öka som följd av den senaste tidens sociala distansering. Nets Passport Reader erbjuder ett enkelt och säkert sätt att autentisera en person på distans, även utan elektroniskt ID. Tjänsten ger nya möjligheter för banker, företag och offentlig sektor att ge säker tillgång till känslig information, liksom för att säkert identifiera personer utan att kräva elektroniskt ID eller fysisk närvaro. Exempelvis kan tjänsten användas för att ordna bankID utan att behöva gå till banken.

– De nordiska länderna är långt framme när det gäller användning av digital identifiering, både inom offentlig och privat sektor. Nets Passport Reader erbjuder en ny säker och friktionsfri metod för digital identifiering som kan användas i många olika scenarion, säger Mathias Folchi på Nets affärsområde Digitisation.

Enkel och säker

Vid digital identifiering är säkerhet den viktigaste aspekten. Passport Reader blir en del av Nets befintliga autentiseringstjänster, som verkar inom extremt höga säkerhetsstandarder. Passport Reader-appen är enkel att använda och har flera säkerhetslager för en säker och korrekt identifiering av personen liksom giltighetskontroll av passet.

Via appen så scannar användaren passet, och placerar sedan mobilen på passet där det biometriska chipet i passet läses av. Sedan genomför man ansiktsigenkänning genom kameran på mobilen, där 3D-teknik både verifierar att personen är på plats och levande.

Norska myndigheter använder tjänsten för personer utan eID

Nets som redan hanterar de nationella eID-tjänsterna i både Danmark och Norge breddar nu erbjudandet med Nets Passport Reader, som kan användas av myndigheter för olika typer av identifiering. Genom ett samarbete mellan Nets och de norska myndigheterna etablerades på kort tid den digitala tjänsten för identifering av personer som ännu inte har ett eID.

– Passport Reader möjliggör att på avstånd säkert verifiera personer som behöver tillgång till offentliga tjänster på nätet. Detta är ett viktigt tillskott i en tid där fysisk närvaro inte är ett alternativ och kommer att ge oss användbar erfarenhet för framtiden, säger Stig Slaatto-Hornnes på Norwegian Digitalisation Agency.

I framtiden kommer Nets Passport Reader att utvidgas till att även stödja digital signering av dokument.

Relaterade Artiklar