Hem NYHETER Mellanklappshandeln på Blocket i full fart – så får du sålt dina oönskade julklappar

Mellanklappshandeln på Blocket i full fart – så får du sålt dina oönskade julklappar

Publicerat av: Redaktionen

Åtta av tio har någon gång fått en julklapp som de sedan aldrig använt och var femte har övervägt att sälja vidare en julklapp, i hemlighet.

Mellanklappshandeln på Blocket i full fart - så får du sålt dina oönskade julklappar 3

Det visar en undersökning från Blocket gjord av Kantar Sifo. Samtidigt går “mellanklappshandeln” på högvarv just nu och under mellandagarna köper och säljer svenskarna begagnade saker på Blocket för mer än 100 miljoner kronor.

Fel modell, märke, sort eller passform. Eller bara samma vara som mottagaren redan fått eller hade sedan innan. Det är lätt att det blir fel i julklappsjakten och just nu är det högt tryck på de oönskade julklapparna, “fulklapparna” på Blocket. Under mellandagarna säljs saker för miljontals kronor.

– Begagnathandeln tar ingen paus under jul och mellandagar, tvärtom. Både trafiken och antalet annonser går upp rejält, faktiskt redan under eftermiddagen på självaste julafton. I regel är “mellanklappshandeln” som störst den 27 december.

– Vi ser många annonser där det står “aldrig använd”, “lapparna kvar” och “obruten förpackning” vilket vittnar om att det är många klappar som säljs vidare, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

De oönskade julklapparna

En ny undersökning från Kantar Sifo visar att åtta av tio svenskar någon gång fått en julklapp de aldrig fått användning för (78%). Främst gäller det personer i åldersgruppen 18-29 år (85%) och 30-44 år (86%). Föräldrar med hemmavarande barn (85%) uppger i större utsträckning än övriga att de någon gång fått en julklapp som de inte fått användning för.

Samtidigt har var tionde svensk i hemlighet sålt vidare en julklapp de fått. Fler kvinnor (12%) uppger att de i hemlighet har sålt en julklapp, jämfört med män (8%).

– Det finns såklart olika skäl till varför man säljer vidare sina klappar, men det kan dels handla om att man inte vill be om kvitto från den man fick klappen av, eller att man testar klappen dagen efter och inser att man inte vill ha den. Många säljer också saker som blivit överflödiga när nya saker kommit i ägo under julafton. Då är det bra med begagnatmarknaden för både plånboken och miljön – genom den kan man skona planeten från prylsvinn och samtidigt fynda någons oönskade julklapp eller sälja iväg sin egen och tjäna en slant, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Populäraste sakerna att sälja iväg under mellandagarna:

 • Mobiltelefoner
 • Surplattor
 • Tv-spel
 • Kläder & Skor
 • Hemelektronik
 • TV & Projektor
 • Vitvaror
 • Vintersport
 • Datorer
 • Biljetter

Tipsen: Så får du sålt dina oönskade julklappar:

 1. Använd “sökhacks”: många söker på ord som “obruten förpackning”, “felköp”, “fel storlek”, “oanvänd”, “nästan ny” etcetera.
 2. Skriv en tydlig och saklig rubrik och en utförlig och relevant annonstext. Ta med all relevant information.
 3. Ta en snygg annonsbild. Fota i dagsljus, avskalad miljö och från olika vinklar.
 4. Sätt rätt pris! Titta på vad andra har satt för pris och sätt ditt eget pris strax under om du vill sälja snabbt.

Relaterade Artiklar