Martin & Servera i blockkedjeprojekt för ökad spårbarhet och kontroll av livsmedel
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARIT-LÖSNINGAR Martin & Servera i blockkedjeprojekt för ökad spårbarhet och kontroll av livsmedel

Martin & Servera i blockkedjeprojekt för ökad spårbarhet och kontroll av livsmedel

Publicerat av: Redaktionen

Axfoundation, SKL Kommentus, Socialt Ansvarstagande i Offentlig Upphandling, Martin & Servera och Kairos Future bjud in till presentation av rapporten och projektet Spårbarhet och kontroll av livsmedel i blockkedjan.

Martin & Servera i blockkedjeprojekt för ökad spårbarhet och kontroll av livsmedel 2Blockkedjan är ett av världens hetaste teknikområden. Blockkedjan förknippas kanske mest med finansbranschen och kryptovalutor. I detta projekt visas att ett område, med kanske ännu större samhällsnytta, för blockkedjetekniken är spårbarhet och kontroll av livsmedel.

“Martin & Servera är ledande aktör inom foodservice och frågor kring hållbarhet och spårbarhet är kärnfrågor för vår verksamhet”, säger Robin Exman, affärsutvecklingsdirektör på Martin & Servera.

Problemen med spårbarhet och kontroll känner många till. Lasagne på hästkött, torsk som säljs som Alaska Pollock, smörjolja som saluförs som olivolja, billiga druvor förklädda till Pinot noir – listan kan göras lång och frågorna är komplexa. Lösningen på problemet kan vara blockkedjan. Projektet har inventerat lösningar på marknaden och identifierat nästa steg för att skapa bättre spårbarhet, minska fusk och förbättra för människor och miljö.

Seminariet gästades av Paul Chang, IBMs chef för supply chain i blockkedjan globalt och Deniss Dobrovolski, GS1 som gör produktstandarder för bland annat livsmedelsbranschen globalt.

Medverkar från projektet gör

  • Pauline Göthberg, nationell samordnare, Socialt ansvarstagande i offentlig upphandling
  • Carolina Sachs, generalsekreterare, Axfoundation
  • Robin Exman, affärsutvecklingsdirektör, Martin & Servera
  • Peter Nohrstedt, Hållbarhetschef, SKL Kommentus
  • Magnus Kempe, Director Retail & Finance, Kairos Future
  • Hanna Skoog, Junior projektledare, Axfoundation

“Vi kan inte som enskild aktör driva dessa komplexa frågor. Det måste ske i ett bredare forum som till exempel projekt som detta”, avslutar Robin Exman.

Relaterade Artiklar