Hur undviker du att bli lurad när du köper t ex märkeskläder och skor på nätet?
Här kommer några korta tips från MarkMonitor, världsledande inom varumärkesskydd, om vad du bör tänka på innan du gör dina nätbeställningar.
Det finns som bekant många risker med att köpa t ex kläder och skor via nätet. Förutom att man inte har möjlighet att se, prova, klämma och känna på varorna i förväg, kan det även vara krångligt att returnera dem om du inte är nöjd. Dessutom får du inte ta del av den expertis som annars finns i de fysiska butikerna. Sedan finns förstås även risken att du blir lurad. Tänk om t ex märkesskjortan som du beställde hem via nätet visar sig vara en förfalskning. Det finns förstås aldrig någon garanti för att varorna du beställer är äkta. MarkMonitor, ett världsledande företag inom varumärkesskydd på nätet, har här sammanställt några allmänna tips på vad man bör tänka på vid näthandel.
Pris:
Förfalskarna är smarta med prissättningen. Ibland väljer de att sätta höga priser på t ex de förmodade märkeskläderna, bara för att det ska verka mer övertygande. Googla gärna själv runt på rekommenderade priser på de produkter du har riktat in dig på, för att se hur priserna och rabatterna skiljer sig.
Webbplatsens utformning:
Även om vissa webbplatser ser professionella ut vid första anblicken, så har förfalskarna sällan med några ”Om företaget”- eller ”Frågor och svar”-sektioner på sina sajter. Kontrollera gärna detta, samt titta närmare på leveransdetaljer och var företaget är baserat. Jämför och se om designdetaljerna stämmer överens med varumärket på andra sajter. Kontrollera gärna även de olika leveransalternativen, som mindre seriösa företag sällan bryr sig om att slipa till.
Retur- och sekretesspolicies:
Dessa bör vara solklara om det är en seriös webbplats. Om varan t ex inte passar eller är skadad, måste du kunna skicka tillbaka den. Seriösa försäljare upplyser dig om hur man ångrar köpet, samt hur och till vilken adress man kan returnera varan. Förfalskare ägnar vanligtvis inte tid på att tydligt upplysa köparna om gällande sekretesspolicies. Se det som en varningssignal om detta saknas.
Kontrollera webbadressen:
Personifiering av ett varumärkes webbplats och så kallad “cybersquatting” är på stark frammarsch. Kolla noga på länken och håll utkik efter stavfel på både hemsidan och URL-adressen, framför allt när du gör din första sökning på varumärket. Om adressen börjar med https://, upplyser bokstaven ”s” dig om att webbplatsen är säker. Några av de stora varumärkena har även särskilda sektioner på sina webbplatser, där konsumenterna enkelt kan kontrollera om säljaren är auktoriserad.
Marknadsplatser på nätet:
Även om marknadsplatsen på nätet i sig är ett varumärke du väl känner till är det viktigt att titta närmare på recensioner av säljaren, innan du bestämmer dig för att slå till och köpa t ex märkeskläder eller skor online.