Jämställdhet i fokus i årets Canon Young People Programme
Hem EFTER JOBBET Jämställdhet är nu i fokus i årets Canon Young People Programme

Jämställdhet är nu i fokus i årets Canon Young People Programme

Publicerat av: Redaktionen

För andra året i rad genomförs nu Canon Young People Programme.

Under hösten arrangeras fyra workshops som syftar till att ge ungdomarna en djupare förståelse för tre viktiga områden: hållbarhet, fotografi och visuellt berättande.

Programmet har som mål att rusta unga människor med kunskap, färdigheter och självförtroende för att ta itu med de frågor som är av betydelse för dem.

Detta uppnås genom att främja deras kreativitet och förmågan att tänka kritiskt.

Centralt i årets program är temat och globala målet 5 – Jämställdhet. ”Det är viktigt, för Canon och för hela världen – det ska bli spännande att se hur ungdomarna gestaltar det. Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling och handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser, säger Johanna Eriksson, projektledare för Canon Young People Programme. ”Det globala målet 5 – Jämställdhet – blir temat för utställningen. Ungdomarna kommer att fota och skriva, om något de brinner för, samt vill förändra.”

Ungdomarna utbildas under hösten av den sociala entreprenören och fotografen Felicia Margineanu. Felicias förmåga att utmana normer och uppmuntra unga människor att bryta ny mark gör henne till en utmärkt mentor för Canon Young People Programme. Hennes engagemang för att lyfta fram ungdomarnas röster och perspektiv kommer att hjälpa dem att utveckla inte bara sina fotograferingsfärdigheter utan även deras förmåga att använda visuellt berättande för att adressera viktiga frågor som jämställdhet. Med Felicias vägledning kommer ungdomarna att kunna utforska och uttrycka sig på ett djupare och mer meningsfullt sätt, och på så sätt göra sin röst hörd i samhället på ett kreativt och effektivt sätt.

Jämställdhet i fokus i årets Canon Young People Programme”Det är en ära att för andra gången i rad utföra Canon Young People Programme tillsammans med Canon och Mentor Sverige. Jag fann mig själv som ungdom bakom kameran och vet vilken effekt kameran kan ha på en ung människas liv, och jag vill ge möjligheten till dessa ungdomar att få uttrycka sig, lära känna sig själv och sin omvärld med nya spännande perspektiv. Fotografi är ett universellt språk och kan man hantera fotografi så har man verkligen ett maktverktyg att använda, säger Felicia Margineanu, utbildare i programmet.

Här är några av de röster från ungdomarna som deltar i årets program:

Thomas: ”Jag har fått många nya tankar om hur fotografin kan förmedla budskap. Jag har blivit bättre på att debattera frågor som rör samhället. Jag har fått många nya tankar om hur man kan använda det visuella för att förmedla sina åsikter och idéer och det är något viktigt. Det som inspirerar mig med programmet är gemenskapen, att vi jobbar för ett starkt och viktigt budskap, att vi har bra mentorer och att deras historier inspirerar mig. Några andra saker som inspirerar mig är att vara en del av något stort som är betydelsefullt. ”

Abdi: ”Jag upplever Canon Young People Programme som en grym möjlighet att lära sig om hur man berättar berättelser med hjälp av en kamera. Kameran låter som en enkel grej att använda, men är komplex på många olika sätt. Jag har lärt mig om hur ISO, bländare och slutartid tillsammans ger den bästa bilden. Fotografi har inte riktigt varit min nisch, men med hjälp av grymma fotografer har jag fått nya insikter i fotografins världen. Det är riktigt kul att fota! Min inspiration i programmet är att sträva efter till att utvecklas som fotograf både i utbildningssyfte och samhällssyfte. Jag ska visa alla mina fotografier!”

Vera: ”Jag upplever Canon Young People Programme extremt bra! Har haft så kul hittills! Jag har lärt mig allt om kamerainställningar vilket jag inte kunde innan men också mycket information om FNs globala mål samt storytelling inom fotografi. Jag har fått många nya tankar och tror det främst beror på att vi är en så rolig, trevlig och spännande grupp. Har också fått insikter om hur fotografi kan vara kopplat till det vardagliga livet och hur vackert det kan vara med bilder. En bild är inte bara en bild utan den har en betydelse. Jag skulle säga att det som mest inspirerar mig under kursen har varit Felicia och när hon berättat om allt hon har gjort under sitt liv.”

När alla workshops är genomförda kommer ungdomarnas foton och berättelser att kunna ses i en publik fotoutställning den 13-19 november på Gallerian, i Stockholm. ”Gallerian är och har alltid varit en plats där många unga möts, umgås och inspireras. Vi känner oss hedrade över att få välkomna Canon Young People Programmes fotoutställning hit under en vecka i november, ett väldigt fint initiativ för att lyfta viktiga samhällsfrågor från ungas perspektiv.” säger Cecilia Åkesson, centrumchef för Gallerian.

Canon Young People Programme stärker ungdomar från olika bakgrunder i visuellt berättande och hållbarhetsfrågor. Utbildningsinitiativet genomförs nu för andra gången i Sverige och sedan 2015 har fler än 5750 unga utbildats runt om Europa, Mellanöstern och Afrika.

Relaterade Artiklar