Hem NYHETER Instabox ställer om till fossilfritt – H&M först ut

Instabox ställer om till fossilfritt – H&M först ut

Publicerat av: Redaktionen

Under 2019 drabbades hela världen av akut klimatångest och Instabox började klimatkompensera för alla sina leveranser.

Instabox ställer om till fossilfritt - H&M först ut 2

I samband med lanseringen av klimatsmart frakt med H&M Sverige, ställer Instabox om till förnybara bränslen

Ett år senare tar Instabox nästa steg: bolaget går över till enbart fossilfria och förnyelsebara bränslen och minskar därmed koldioxidutsläppen från sina leveranser med upp till 90%.

Med start den 14 februari 2020 påbörjade Instabox övergången till fossilfria bränslen som beräknas vara klar under andra kvartalet i år. Övergången till fossilfritt bränsle sker i samband med lanseringen av Instabox som ett klimatsmart fraktalternativ hos H&M Sverige.

– För oss på Instabox är det viktigt att vara en positiv kraft i samhället. Vi vill gå till jobbet och vara stolta. Förhoppningsvis kan vi visa vägen för andra transportbolag, säger Alexis Priftis, grundare och VD på Instabox.

Det finns ett antal fossilfria alternativ med låg klimatpåverkan. Instabox går nu över till att använda HVO som tillverkas genom industriell förädling av biologiska resurser, t.ex. avfallsfetter, restfetter och vegetabiliska oljor, och har fördelen att det går att använda i vanliga dieselmotorer.

Användning av HVO innebär en minskning av koldioxidutsläppen med upp till 90%, alltså så lågt som en tiondeljämfört med fossila bränslen.

– Vi är inga experter på klimatfrågan. Det vi däremot är bra på och kan bidra med är att lösa operativa och logistiska problem som andra misslyckas med. I just den här frågan är vi dessutom väldigt motiverade att lyckas. Idag är HVO det bästa alternativet av praktiska skäl men detta är ingen engångsgrej för oss utan ett kontinuerligt åtagande att hela tiden hitta och implementera den bästa lösningen, säger Alexis.

Tillgång, pris och skatter på fossilfria bränslen kan ändras snabbt vilket gör det svårt och riskfyllt för företag att ställa om till mer miljövänliga alternativ. Dessutom finns inte HVO tillgängligt i stationsnäten i samma utsträckning som vanlig diesel vilket innebär operativa utmaningar för bolag som vill minska sina utsläpp.

– Det är inte helt okrångligt att gå över till fossilfritt,men vi har gjort vår hemläxa och är trygga med att vi kan klara av det. I praktiken har vi redan gått över till fossilfritt helt och hållet för samtliga leveranser, men för att kunna garantera att vi kan erbjuda en klimatsmart frakt även om 12 månader så gäller det att våra nätbutiker vill vara en del av det här initiativet. Vi tror även att det krävs mer transparens i denna fråga och kommer att berätta öppet och ärligt exakt hur det går och vad vi gör, säger Alexis.

Relaterade Artiklar