Hem NYHETER Innovation, hållbarhet och tradition – de tre ledorden för julen 2020

Innovation, hållbarhet och tradition – de tre ledorden för julen 2020

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarna vill vara innovativa vid julen och pyntar bland annat granen med blommor och växter.

Innovation, hållbarhet och tradition – de tre ledorden för julen 2020 3Miljö och hållbarhet får stort fokus och julstjärnan förblir svenskarnas fortsatta favoritblomma även i år. Detta är några av slutsatserna som går att läsa i den femte och sista delen av Plantagens årliga rapport Växttrender för 2020.

För nionde året i rad presenterar Plantagen rapporten Växttrender som består av en kvalitativ konsumentundersökning med ett riksrepresentativt urval med 2026 respondenter i Sverige samt ett flertal intervjuer med experter inom växter, trender och inredning. Växttrender 2020 är uppdelad i fem delar som släpps löpande under året och sista rapporten fokuserar på växter i jul – klassiker i nya färger och former.

Innovativt julpyntande
Trenden bland svenskarna är stark att pynta sina julträd utan begränsningar med allt från klassiska kulor, godis, växter och blommor. En av tio konsumenter uppger att de redan idag dekorerar sin julgran med växter och blommor, men ytterligare fyra av tio är intresserade att prova på. Vanligast är det bland de yngre konsumenterna.

– Vi är fortsatt traditionella i våra växt-och blomsterval till jul, men däremot ser vi innovation av befintliga julväxter – till exempel vaxade lökar av amaryllis och hyacint som man kan ställa direkt på fönsterbrädet, säger Stefan ”Trendstefan” Nilsson, trendexpert.

Fokus på hållbara julgranar
Det finns ett starkt intresse bland svenskarna för ekologiska och närproducerade grödor och detta verkar för många vara en guide även i julgranstider. Var tredje konsument planerar att köpa en kravmärkt julgran och 74 procent av konsumenterna uppger även att de som tänker köpa en äkta julgran är intresserade av granens fortsatta liv efter att den gjort sitt som julgran och bryr sig om hur gamla granar egentligen tas om hand.

– Ekologiskt och hållbart tror jag blir allt viktigare även när det gäller julväxter. Ett exempel är ekologiska granar, och att vi fokuserar mer på vad som händer med julgranen när vi är färdiga med den,säger Jannice Wistrand, inredningsinfluencer.

Rapporten visar även att julgranen har flera ersättare och konsumenterna dekorerar även en rad andra växter i samband med julen, däribland enbuske och cypress. En tämligen ny dekorationstrend är att dekorera en kaktus, en trend som är störst bland yngre konsumenter där en av tio under 30 år planerar att dekorera sin kaktus i jul.

Svenskarnas favorit – den traditionella julstjärnan
Julstjärnan är fortfarande svenskarnas favoritblomma (25%) med amaryllis (21%) tätt inpå och hyacint på en tredjeplats (19%). En trendspaning för julen 2020 är att de traditionella och klassiska julblommorna och växterna får nytt liv med nya färger och former.

Relaterade Artiklar