Hem NYHETER I Kina utklassar singlarna Black Friday

I Kina utklassar singlarna Black Friday

Publicerat av: Redaktionen

Black Friday och Cyber Monday är stora köpfester i Sverige och västvärlden.

I Kina utklassar singlarna Black Friday 2

Under 24 timmar hanterade 3 000 anställda på DB Schenker totalt 2,5 miljoner ordrar i samband med Singles’ Day förra året.

Men i Kina är Singles’ Day, den 11/11 överlägset störst. 2019 beställdes allt från babyblöjor och kosmetika till avancerad elektronik till ett värde av nästan 65 miljarder amerikanska dollar, enbart via Kinas två största e-handelsplattformar – Alibaba och JD.com.

Det var studenter i den kinesiska staden Nanjing som började fira den 11/11 som Singles’ Day redan på 1990-talet. I takt med att dagens popularitet ökade, ökade också antalet företag som lade ut rabatterade erbjudanden via webben. 2009 tog det fart ordentligt när Jack Ma, grundaren av Alibaba, lanserade Singles’ Day som en shoppingdag. Idag är det världens största shoppingdag där företag från hela världen deltar, även om det fortfarande främst är ett kinesiskt fenomen.

Hektisk period för DB Schenker i Kina

Under Singles’ Day 2019 drev DB Schenker sex olika logistikcentra i området kring Shanghai på uppdrag av fem kunder. På 24 timmar hanterade 3 000 anställda totalt 2,5 miljoner ordrar. Under fem dagar arbetade sedan personalen dygnet runt med att få ut alla ordrar.

För DB Schenkers personal i Kina börjar förberedelserna redan ett halvår före själva dagen. Det handlar om att hitta en logistiklösning utifrån kundernas volymprognoser och att göra simuleringar för att säkerställa att alla system kommer att fungera som de ska när det gäller. Men också om praktiska uppgifter som att organisera arbetsplatser och hyra in tillräckligt många truckar.

– Det är en enorm utmaning som återkommer varje år, säger Ansson Zhou, Human Resources Manager Region East, som är ansvarig för att anställa och utbilda ett tillräckligt antal tillfälliga anställda i tid för Singles’ Day.

Relaterade Artiklar