Hem NYHETER Farligt att besöka Italiens största sajt

Farligt att besöka Italiens största sajt

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks har gått igenom världens 10 000 mest besökta sajter enligt Alexa.

Farligt att besöka Italiens största sajt 3Fyra av de undersökta webbplatserna visade sig innehålla skadlig kod eller länkar till skadligt innehåll. Undersökningen visar att bara för att en webbplats är välbesökt och etablerad så finns inga garantier för att det är riskfritt att besöka dem.

Det rör bland annat Italiens mest besökta sajt ”libero . it”, en portal som erbjuder sök, mejl, nyheter och annat innehåll. Här hittades länkar som såg riktiga ut men som leder besökare till en sida som försöker installera ett script för kryptokapning. Om det lyckas påverkas datorns processor och datorns kraft kan sedan användas för utvinning av kryptovalutor utan användarens kännedom.

En annan drabbad sajt är ”heureka . cz”, den största e-handelsplattformen i Öst- och Centraleuropa. Här hittades butiker med kod för smygavläsning av kreditkortsinformation. Vid köp från butiken kan informationen avläsas och senare användas för att begå kontokortsbedrägerier. För två stora asiatiska sajter fanns risker med att bara besöka dem. De visade sig både innehålla farliga script och skadliga länkar.

Enligt Palo Alto Networks är det helt naturligt att bedragare och cyberkriminella försöker använda sig av sajter med mycket trafik för sin verksamhet då den potentiella förtjänsten är stor. För att skydda sig måste en dator vara utrustad med ett uppdaterat och heltäckande säkerhetsprogram. Kunder som använder Palo Alto Networks molnbaserade säkerhetslösningar är skyddade från både kryptokapning och smygavläsning av kreditkortsinformation vid onlineköp.

Relaterade Artiklar