Check Point Research (CPR) har uppmärksammat en ökning av skadlig aktivitet mot näthandeln kring Alla hjärtans dag.
Under januari har CPR sett en ökning på 152 procent av domäner inriktade på Alla hjärtans dag och 55 procent av dessa bedöms vara suspekta.
Samtidigt bedöms sex procent av domänerna vara skadliga. CPR har också hittat exempel på domäner som stjäl användaruppgifter.
Cyberkriminella registrerar temarelaterade domäner för att utnyttja specifika händelser eller högtider och lurar offer att ge ifrån sig privat information. CPR har bland annat hittat nätfiskemejlet ”The Million Roses” som lurar offer att köpa presenter, samtidigt som personlig information stjäls.
– Cyberkriminella riktar in sig på näthandeln under Alla hjärtans dag, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef, Check Point Software Technologies. Vi har sett en stor ökning på 152 procent under januari när det gäller registreringar av domäner med Alla hjärtans dag som tema. En stor andel av dessa domäner är antingen skadliga eller misstänkta och de cyberkriminella vill dra nytta av högtiden. Syftet är att lura shoppare att göra “köp” på deras webbplatser, men egentligen är det ett lockbete för att stjäla personlig information. Detta kan leda till en mängd problem för de drabbade.
Tips för att undvika nätfiske och skadliga webbplatser:
- När du beställer något, säkerställ att det är från en trovärdig webbplats. Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden med erbjudanden. Sök i stället på företaget som utger sig för att sälja produkterna.
- Dela aldrig dina uppgifter. Många använder samma användarnamn och lösenord på många olika webbplatser. Om obehöriga kommer åt dina inloggningsuppgifter genom att du registrerar dig på en opålitlig webbplats kan de enkelt komma över dina kontouppgifter på andra webbplatser.
- Var alltid misstänksam mot e-postmeddelanden om återställning av lösenord.
- Var uppmärksam på språket i e-postmeddelanden. Cyberkriminella utnyttjar det faktum att vi lättare gör misstag när vi är stressade och det är bråttom samt att följa instruktioner från människor som har auktoritet.
- Akta dig för “specialerbjudanden” som verkar för bra för att vara sanna.
- Se upp för domännamn som liknar etablerade företagsnamn och var uppmärksam på stavfel i e-postmeddelanden och på webbplatser samt okända e-postavsändare. Det kan vara tecken på bedrägerier.