Hem NYHETER Booking.com förutspår resetrender för år 2020

Booking.com förutspår resetrender för år 2020

Publicerat av: Redaktionen

Snart närmar vi oss 2020, ett nytt årtionde med nya krav, behov och förväntningar på resandet.

Booking.com förutspår resetrender för år 2020 3Vi ser en värld i förändring och det är något som återspeglas även i våra resvanor. Booking.com gör det lättare att upptäcka världen. Statistik visar att resandet kommer nå nya höjder 2020. Teknologin skapar nya möjligheter och intresset för hållbart resande och möten med den lokala kulturen ökar. Baserat på en undersökning bland över 22 000 resenärer, från 29 länder och insikter från över 180 miljoner verifierade gästrecensioner har Booking.com, med expertis inom såväl tech- som resebranschen, identifierat de största resetrenderna som vi kan förvänta oss nästa år.

Cityresor till nya destinationer 

En växande trend nästa år är att välja lite ovanligare resmål för att minska överturism och bidra till en bättre miljö. Över hälften (54 %) av resenärerna vill vara med och bidra till att minska överturismen och 51 % kan tänka sig att välja ett annat resmål om de visste att det skulle ha mindre påverkan på miljön. Dessutom uppger 60 % av resenärerna att de skulle vara intresserade av en tjänst (app/webbplats) som rekommenderar resmål där en ökning av turismen skulle ha en positiv inverkan på det lokala samhället. Därför kan vi förvänta oss att det kommer dyka upp nya tjänster som gör det lättare för resenärer att hitta alternativa resmål genom att matcha önskemål på resan med passande destinationer i det land eller den region man vill besöka. På samma sätt kommer vi se ett ökat samarbete mellan resebranschen och samhället i stort med fler informationskampanjer och förbättrad infrastruktur som ska locka besökare att upptäcka nya platser bortom turiststråken.

Låt tekniken visa vägen

Under 2020 kommer resenärerna att låta tekniken ta hand om beslutsfattandet i ännu större utsträckning. Det kan vara svårt att välja vilken av alla fantastiska platser man ska besöka, eller vilka utflykter man ska göra. Men det kommer att bli enklare. Det kommande året kommer många nya inspirerande tech-tjänster att utvecklas. Smarta, pålitliga, digitala rekommendationer kommer att sammankoppla oss med en rad nya upplevelser som kanske inte skulle dykt upp på vår radar annars. Tekniken hjälper oss också att spara tid och att maxa varje minut av semestern.

Nästan sex av tio (59 %) uppger att de gärna vill ha ett “wildcard” och restips från tech-tjänster som inspirerar dem att göra något helt nytt nästa år. Dessutom uppger nästan hälften (46 %) att de kommer att använda en app som gör det snabbt och enkelt att hitta och boka aktiviteter under resan. Nästan lika många (44 %) tänker använda en app för att planera aktiviteter i förväg så att de har all info på ett och samma ställe. Antalet AI-applikationer förväntas också att öka där resenärerna får specialanpassade förslag på resmål att besöka och aktiviteter baserat på nuvarande preferenser, föregående resor och andra viktiga faktorer som beror på situationen, till exempel vädret eller hur populärt det är.

Slo-mo är det nya FOMO 

Istället för FOMO, det vill säga rädslan för att gå miste om något, och försöka hinna med så mycket som möjligt så kommer resandet 2020 att handla om att ta det lugnt. 2020 planerar nästan hälften av alla resenärer (48 %) att välja ett långsammare färdmedel av miljöskäl och sex av tio (61 %) skulle föredra att ta en omväg för att uppleva mer av själva resan. Dessutom finns det många alternativa sätt att ta sig fram under semestern med allt från cykel och spårvagn till släde och båt, eller varför inte gå till fots. Över hälften (57 %) uppger att de inte har något emot att lägga mer tid på att ta sig till resmålet om de kan välja ett unikt transportsätt.  En stor andel av deltagarna i undersökningen (64 %) skulle till exempel gärna göra en resa med gammeldags tåg som Flying Scotsman och Orientexpressen. Se fram emot ett år fyllt av avkopplande resor med det lilla extra.

Fullspäckade upplevelseresor 

En värld som befinner sig i ständig rörelse innebär att tiden är knapp för de flesta – och semestern är inget undantag. Resenärer vill vara så tidseffektiva som möjligt på semestern, så istället för att ha ett och samma tema på hela semestern kommer fler och fler välja en resa fullspäckad av olika upplevelser 2020. Därför blir det populärt med resmål som erbjuder alla sorters aktiviteter och sevärdheter. Över hälften av deltagarna i undersökningen (54 %) uppger att de vill åka på en längre resa till ett ställe som har alla deras favoritaktiviteter och sevärdheter på nära håll. 62 % uppger att de skulle kunna välja ett sådant variationsrikt resmål för att spara tid. Därmed kan vi förvänta oss att se att branschen anpassar sig till resenärernas önskemål genom att erbjuda specialanpassade resor med många olika valmöjligheter.

När Booking.com bad sina gäster lista sina bästa resmål för en resa fylld av upplevelser hamnade Montevideo (Uruguay), Ilhabela (Brasilien) and Naha (Japan) i topp. Här kunde de uppleva en kombination av vacker utsikt från balkongen, historiska sevärdheter, gröna parker, trevliga stränder och bra lokala restauranger.

Res med din fyrfota vän

Över hälften av alla djurägare (55 %) uppger att deras husdjur betyder lika mycket för dem som deras barn, Därför kan vi förvänta oss ett starkt fokus på husdjursvänliga semestrar 2020. När en djurägare väljer resmål, boende och aktiviteter går husdjurens önskemål i första hand.

42 % av djurägarna uppger att de kommer att välja nästa års semesterdestination baserat på om de kan ta med sig husdjuret och 49 % kan tänka sig att betala mer för sitt boende om de välkomnar husdjur. Den här trenden återspeglas också i det växande antalet husdjursvänliga boenden på Booking.com. Boenden världen över fortsätter att hitta nya, innovativa lösningar när det gäller skräddarsydda erbjudanden och bekvämligheter som t.ex. gratis hundkorgar, husdjursspa, speciella rumsservicemenyer och till och med husdjursrestauranger. Husdjur på semester kan helt klart förvänta sig en femstjärnig upplevelse.

Minnesvärda resor med barnbarnen 

2020 kommer att bli ett år då allt fler mor- och farföräldrar väljer att åka på minnesvärda resor tillsammans med barnbarnen. Nästan tre av fyra av mor- och farföräldrarna (72 %) uppger att de känner sig yngre när de får tillbringa tid med sina barnbarn och 71 % tycker att föräldrarna behöver lite egentid utan sina barn. Detta, tillsammans med att dagens äldre är hälsosammare, äventyrligare och mer angelägna om att hålla sig unga och aktiva, kommer att leda till en ökning av semesterresor som bjuder på en rad olika aktiviteter för alla generationer det kommande året.

Dags att boka bord

Under det kommande året lägger resenärerna allt större fokus på sitt kulinariska intresse när det kommer till att bestämma resmål, allt för att lyckas få den där speciella bordsbokningen. För många börjar resan med “var” och “när” – och beroende på om de kan boka bord på de mest åtråvärda restaurangerna. Innehåll och rekommendationer på sociala medier bidrar till vår ökade aptit på kulinariska upplevelser, men det är inte bara de mest välkända restaurangerna som resenärerna vill boka bord på. Något som kommer locka matresenärer lite extra är alla dolda pärlor. Detta är ställen som har varit populära bland lokalborna sedan länge, med närodlad och lokalt producerad mat, och som ibland ligger långt från turiststråken. Sju av tio (71 %) uppger att de vill äta lokal mat under semestern. Så fram med kalendern och börja boka bord innan alla andra hinner före. Nästa år kommer nämligen resenärerna att anpassa sina planer efter resmålen som kan erbjuda dessa unika matupplevelser.

Planera för långledigt på äldre dagar

Allt fler börjar planera för att gå i pension tidigare och pensionen tycks handla allt mindre om ålder och att sluta jobba. Istället syns tendenser som visar på att pensionen blir synonym med planer på äventyrsresor. Nästan en fjärdedel (23 %) i åldrarna 18 till 25 år tänker gå i pension innan de fyller 55 och deras planer på livet som pensionerad skiljer sig åt från tidigare generationer. 2020 kommer vi se ett skifte i hur man planerar för pensionsåren. Nästan två tredjedelar (65 %) tycker att resande är bästa sättet att spendera dessa år.

Nästan hälften (47 %) planerar att vara mer äventyrliga när de väljer vart de ska resa efter pensionen. Nästan en femtedel av de som redan har gått i pension (19 %) planerar att ägna ett år till att resa, åtminstone några månader i sträck. Över hälften av alla i undersökningen (52 %) svarade att de tycker att det är går bra att göra en sådan långresa vid vilken ålder som helst. Pensionen och resande går ofta hand i hand för många olika åldersgrupper, så vi kan förvänta oss att se produkter som hjälper resenärer att komma igång med planeringsprocessen genom att börja lägga undan pengar för att spara till den längsta semestern i deras liv.

Kommentar från Arjan Dijk, Senior Vice President och Chief Marketing Officer på Booking.com:

”Nu när vi går in i ett nytt decennium kan vi se att resebranschen försöker tillmötesgå teknologiskt avancerade resenärer som är intresserade av hållbara lösningar, med tjänster och funktioner som gör det lättare för alla att uppleva världen. Vi vill se till att resenärer är förberedda, behjälpta och exalterade över resandet inför 2020 och framåt, från att identifiera andra städer än huvudstäder att resa till för att hjälpa till att bekämpa överturism, till att ge allt mer skräddarsydda reserekommendationer och säkerställa det mest varierande urvalet av platser att resa till för kunder över hela världen.”

Relaterade Artiklar