Hem E-HANDEL ​Sommarfenomenet överraskar: Sverige är kolgrillens land

​Sommarfenomenet överraskar: Sverige är kolgrillens land

Publicerat av: Redaktionen

I sommar rapporteras det om enorma försäljningar av grillar i Sverige – vilket till stor del beror på corona som ger oss Staycation, eller Hemester.

​Sommarfenomenet överraskar: Sverige är kolgrillens land 2

NetOnNet affärschef Teddy Thor

För många svenskar som ska tillbringa sin semester hemma innebär detta också en möjlighet att använda sina utomhusområden, som trädgård, terrass, uteplats och balkong i större utsträckning och då är grillar viktiga. Frågan är vilken typ av grill som svenskar vill ha. Svaret kommer i en undersökning – och överraskar stort.

– Vi märkte redan innan vi gick in i semesterperioden att grill- och utomhusprodukter var mycket efterfrågade i år. Vi ställde sedan svenskarna frågan; “Vilken typ av grill föredrar du när du grillar” för att se om det stämmer med hur vår försäljning ser ut. Svaren överraskar oss väldigt mycket – också för att vi har motsvarande siffror från Norge som visar en helt annan trend, säger NetOnNet affärschef Teddy Thor.

– Svaren vi fick var mycket tydliga. 53 procent av svenskarna föredrar kolgrillar, medan endast 16 procent föredrar gasolgrillar. Detta är kanske inte så sensationellt, eftersom en kolgrill har många goda egenskaper som föredras av både amatörer och professionella grillare, men det som fortfarande överraskar oss är att samma fråga ställdes till norrmännen för ett år sedan i en undersökning som vi stod bakom, där vi fick helt olika svar. I Norge svarade så många som 41 procent att de föredrog gasolgrillar, medan kolgrillar var nummer två med 33 procent. Vi kan lita på dessa siffror, eftersom det förmodligen inte finns några större variationer när det gäller vilken typ av grill du föredrar från år till år. Vi vet inte riktigt varför svenskar är så angelägna om kolgrillar, medan norrmännen har gasolgrillar som sin favorit.

Undersökningen visar också att det finns lika många svenskar som norrmän som föredrar elgrillar, vilket enligt Teddy Thor är relaterat till vilken typ av möjligheter du har för att grilla.

– I både Sverige och Norge säger 8 procent att de föredrar elgrillar. Detta beror antagligen på att man i många bostadsrätter och hyresrätter inte får grilla med annat än elrill.

En sak är vad man föredrar, men en annan sak är vad man faktiskt köper. NetOnNet har märkt en stor ökning av köp av grill i år, men återigen är de förvånade över vad svenskarna köper i förhållande till vad undersökningen visar.

– Av de grillar vi säljer är cirka 65 procent gasolgrillar i Sverige, medan kolgrillar står för cirka 20 procent av försäljningen. Siffrorna är ganska lika i Norge, även om gasolandelen är något högre, så det finns ingen anledning att tro att grillpreferenserna skulle vara annorlunda i dessa länder.

Stockholmare föredrar elgrill framför gasol
Undersökningen visar också att vilken grill du föredrar beror på var i landet du bor.

– I Stockholm föredras elgrillar framför gasolgrillar. 14 procent av stockholmarna, störst andel i landet, föredrar elgrillar, medan bara 13 procent föredrar gasolgrillar. Det beror antagligen på att många bor i lägenhet, där det inte finns så många alternativ förutom elgrillar. Vi ser också samma trend i Göteborg, där det är lika många som föredrar elgrillar som gasolgrillar (13 procent), säger Teddy Thor på NetOnNet, och avslutar:

– Många vill i år också göra sin uteplats till ett andra kök för sommaren. De kommer att spendera mycket tid hemma i sommar, inte spendera pengar på en utlandsresa, och de vill maximera känslan av semester hemma. Utekök, med diskbänk, möjlighet att kyla mat och dryck, pizzagrill och en stor arbetsyta är därför något som många efterfrågar i år.

Relaterade Artiklar