​Håll koll på mobilkostnader under semestern
Hem NYHETER ​Håll koll på mobilkostnader under semestern

​Håll koll på mobilkostnader under semestern

Publicerat av: Redaktionen

Ska du åka utomlands i sommar?

​Håll koll på mobilkostnader under semestern 2Det finns regler för avgifter när du ringer, skickar sms eller surfar utomlands. Konsumentverket, Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna tipsar inför sommaren.

Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet och använder ditt svenska mobilabonnemang eller kontantkort för samtal, sms och surf. För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste du ha ett abonnemang eller kontantkort där roaming ingår.

Inga tilläggsavgifter för roaming inom EU

Du behöver inte betala tilläggsavgifter när du använder mobiltelefonen i EU. Det är din vanliga svenska taxa som gäller. Men det finns begränsningar som kan vara bra att hålla koll på.

Operatörer har ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder. Kontrollera därför med din operatör om du kan använda röstsamtal, sms och data i det land du ska åka till.

Om merparten av din mobiltelefonanvändning under en fyramånadersperiod används i ett annat EU-land, och om du vistas där under större delen av denna period samt använder ditt nationella abonnemang, har operatören möjlighet att ta ut en tilläggsavgift.

Operatörerna har rätt att sätta en gräns för hur mycket data som får förbrukas utomlands till samma pris som hemma. Denna gräns beräknas med hjälp av en modell som finns i bakomliggande EU-lagstiftning. Det innebär att om du exempelvis har fri surf i ditt abonnemang i Sverige, kan du inte räkna med att få använda så mycket data utomlands.

En operatör kan också få tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roamingtjänster om operatören gör en förlust på grund av roaming. Kontrollera om din operatör har fått ett sådant tillstånd.

Roamingreglerna gäller i samtliga EU:s medlemsstater samt i Norge, Island och Liechtenstein.

Utanför EU – håll koll på kostnaderna

Om du ska resa utanför EU i sommar måste du hålla koll på vilka kostnader som finns för att ringa, skicka sms och surfa.

I de länder där EU:s roamingregler inte gäller kan operatörerna ta ut helt andra priser. Du ska dock alltid få ett sms med information om vad det kostar att använda telefonen när du kommer till ett nytt land. Kontrollera med din operatör vad som gäller.

Exempel på länder som inte omfattas av EU:s roamingregler är Turkiet, Thailand, Israel och Egypten. Är du nära en landsgräns till ett land som inte omfattas är det lätt hänt att bli uppkopplad mot en mobilmast i det landet istället.

Fler tips inför semestern

  • Tänk på att vissa tjänster och appar automatiskt kan använda sig av datatrafik utan att du ser det, till exempel e-postlåda. Det går att slå av detta i din telefon.
  • Många hotell och caféer erbjuder WiFi. Kontrollera att det är ett kostnadsfritt nätverk du ansluter dig till. Var också försiktig med att överföra känslig information när du är uppkopplad mot ett publikt trådlöst nätverk.
  • Om du befinner dig nära gränsen till ett land som inte omfattas av EU:s roamingregler bör du vara uppmärksam så att du inte kopplas upp mot ett mobilnät i det landet, vilket kan innebära extra kostnader.
  • Kom också ihåg att de aktuella roamingreglerna endast gäller roaming i markbundna nät och inte satellitnät som ofta är vad som används på fartyg och i flygplan.

Relaterade Artiklar