Under hösten har relationen mellan Sverige och Kina nått en ny bottennivå.
Trots detta ökar handeln från kinesiska turister i Sverige mer än någonsin. Under shoppingveckan “Golden Week” 1 – 7 oktober ökade konsumtionen genom Kinas populäraste betallösning Alipay med hela 760 % i jämförelse med samma period föregående år.
Enligt siffror från Global Blue står kinesiska turister i dagsläget för ca 45 % av den totala Taxfree handeln i Sverige. Det gör kinesiska turister till en viktig konsumentgrupp, inte minst för den hårt pressade retailbranschen. När den inhemska konsumtionen skiftar till Internet får shoppingturismen allt större betydelse för svensk handel.
Under 2017 reste totalt 130 miljoner kineser utomlands och inom tio år beräknas 25 procent av världens turister att vara kineser. Deras påverkan på svensk handel kommer därmed bli ännu större inom en snar framtid.
Thomas Wecke från Cimple Marketing – Sveriges största leverantör av Alipay berättar mer:
– Vi var oroliga att det politiska läget skulle få inverkan på handeln, men lyckligtvis kan vi se att det inte stämmer. Under det kinesiska nationaldagsledigheten ”Golden Week” ökade handeln med Alipay i Sverige med 769% procent sedan föregående år. Samtidigt som snittköpet per konsument låg på hela 3,764 kronor.
Även globalt ökade snittköpet per konsument med 30 % från föregående period och år.
Antalet köp i fysiska butiker med Alipay utanför Kina ökade med 220 % bekräftar Alipay själva i ett pressutskick från deras moderbolag Ant Financial, systerbolag till Alibaba Group.
– Det är glädjande att siffrorna i Sverige följer samma mönster som resten av Europa. Cimple Marketing introducerade Alipay i Sverige redan 2016 och vi har kunnat se en fantastisk utveckling för de butiker och restauranger som valt att ansluta sig. Säger Thomas Wecke.
Kinesisk turism väntas öka från nuvarande 130 miljoner turister per år till 200 miljoner år 2020. I dagsläget har ca. 10 % av Kinas befolkning ett pass och därmed möjligheten att resa utomlands. Att kinesiska turister i framtiden väljer bort Sverige som ett potentiellt resmål kan därför få stora konsekvenser för en redan pressad handel.