Tre sätt att förhindra lösenordsbedrägeri
Hem E-HANDEL Tre sätt att förhindra lösenordsbedrägeri

Tre sätt att förhindra lösenordsbedrägeri

Publicerat av: Redaktionen

Och tre andra försiktighetsåtgärder att ha i åtanke innan du handlar online i höst.

Tre sätt att förhindra lösenordsbedrägeri 2Under de senaste åren har fler och fler valt att utföra sin shopping på nätet. Enligt en undersökning från Audience Project handlar hela 89 procent av svenskarna online. Där du finner pengatransaktioner finner du även bedragare som försöker stjäla din personliga information. Om det finns ett område där de flesta av oss efterlämnar all information de kan hoppas att finna så är det när vi handlar online.

Vi börjar nu närma oss den delen av året när shopping på nätet når nya höjder på grund av readagar, Black Friday, Cyber Monday och julen. E-handelsbutikerna kommer att göra allt för att du ska välja deras tjänster före alla andras och det finns utan tvekan en möjlighet att spara pengar under perioden. Frågan är vilka åtgärder du tar innan du genomför din höstshopping online? Följande guide ger dig en inblick i vad du behöver tänka på.

1. Använd ett komplicerat lösenord

För de flesta är det tyvärr viktigare att ha ett lösenord som är enkelt att komma ihåg, jämfört med ett som är svårt att knäcka för hackare. Detta kan vara en behaglig taktik fram till någon kommer över din information. Om du har valt ett enkelt lösenord är det inte svårt för hackaren att lista ut det. Ditt postnummer eller staden du lever i, efternamn och födelsedagar är lösenord som ber om att bli hackade. Detsamma gäller för de lösenord som snabbt går att knappa in på skrivbordet – exempelvis “123456”, “123456789” och “qwerty”. Låter det löjligt? Dessa var nämligen de tre mest använda lösenorden runtom i världen 2016.

Så hur lång tid tar det egentligen för en hackare att komma på ditt lösenord? “123456” tar honom eller henne cirka en sekund och din födelsedag högst två minuter. Se hur lång tid det tar att hacka lösenord liknande ditt eget på Kaspersky.

Det är viktigt att förstå att ett komplicerat lösenord nödvändigtvis inte innebär att det är svårt att komma ihåg det. Black-Friday.sale ger dig en god inblick i hur du kan och bör skapa ett säkert lösenord i en infograf.

2. Använd inte samma lösenord om och om igen

En studie genomförd av TeleSign visar att 73 procent av alla onlinekonton skyddas med upprepade lösenord. Detta är särskilt oroväckande med tanke på att flertalet stora sidor har hackats under de senaste åren. Resultatet? Stulen kundinformation – allt ifrån lösenord till kreditkortsinformation.

Om du endast har ett eller två lösenord som skyddar alla dina konton så kan en incident som denna trigga igång en dominoeffekt. Det är ungefär som att välja endast endast en nyckel till att öppna lägenheten, garaget, bilen och cykeln. Lösningen är att använda ett exklusivt lösenord per konto. Det är mer tidskrävande, men definitivt värt det. Du borde även tänka på att skaffa ett slags lösenordsmanager som förvarar dina lösenord säkert så att du inte behöver komma ihåg alla.

3. Dela inte dina lösenord

Enligt LastPass delar 95 procent av oss lösenord med en eller flera personer och 43 procent av dessa lösenord leder till finansiell information. 76 procent förtäljer att de delar lösenord med en partner, 26 procent med ett barn, 22 procent med en eller flera kollegor och 16 procent med en vän. Denna typ av delning är svår att undvika i vissa situationer, men som en generell regel bör det alltid undvikas. Vid de gånger du tvingas dela lösenord, se till att du byter det efteråt.

Utöver dessa simpla lösenordsregler är det även viktigt att tänka på några ytterligare steg så att andra inte får tillgång till din information via olika nätbutiker.

1. Undvik öppna wifi-nätverk

En undersökning utförd av Identity Theft Resource Center visar att nästan 8 av 10 använder ett öppet wifi-nätverk åtminstone en gång i månaden. Var aldrig uppkopplad på dessa nätverk när du handlar på nätet – exempelvis om du är på en flygplats eller ett hotell. Det är extremt enkelt för en hackare att få tillgång till din information när denne är uppkopplad på samma nätverk. Detta kan göras på många olika sätt, men ställ dig själv följande fråga: hur vet du att wifi-signalen “hotel guest” verkligen tillhör hotellet du bor på och inte någon som är på jakt efter din information i rummet bredvid?

2. HTTPS

Leta alltid efter S:et i “HTTPS”, som finns i URL:en på hemsidor. Detta S står för “secure” och innebär att informationen – exempelvis från ditt kreditkort – som du delar med sidan är krypterad. Endast mottagaren kan läsa informationen du sänder över.

Om du inte kan se detta “S” och endast “HTTP” ska du undvika att handla från sidan. Lyckligtvis har de flesta sajterna redan implementerat detta säkerhetslager. Data från Let’s Encrypt illustrerar att 60 procent av alla sidor laddade i Firefox hittills i september har HTTPS i sin URL.

3. Spara inte din kreditkortsinformation till “nästa gång”

Det är frestande att ge en onlinebutik dina kortdetaljer till nästa gång du genomför en transaktion på deras sida. Hela 94 miljoner amerikaner gör redan detta, enligt en enkät från CreditCards.com. Vi tycker det är tråkigt att knappa in alla dessa nummer varje gång vi använder kreditkortet på nätet, men om du skulle ha sådan otur att hackarna får tillgång till det, varför ge dem informationen på en silvertallrik? Det kan jämföras med att ha en bit papper i din plånbok som innehåller pinkoderna till alla dina kort.

Relaterade Artiklar