Hem NYHETER Säkerhetshoten drabbar mobilen på Black Friday

Säkerhetshoten drabbar mobilen på Black Friday

Publicerat av: Redaktionen

När Black Friday infaller den här veckan kommer många utnyttja e-handelns erbjudanden och shoppa på sina mobiler.

Säkerhetshoten drabbar mobilen på Black Friday 2

Sara Fernholm, Sverigechef på Lookout

Erfarenhet från tidigare år visar att många cyberbrottslingar samtidigt kommer genomföra riktade attacker mot mobiler, varnar nu mobilsäkerhetsföretaget Lookout.

Det finns dock bra råd som konsumenter kan följa för att slippa en otrevlig överraskning.
Mobiler utsätts idag för fler säkerhetshot än någonsin tidigare. Det handlar bland annat om farliga phishinglänkar som vill lura konsumenter att lämna ut privat information, till exempel om sina bankkort. Även olika former av skadlig programvara är vanliga.

”Att just mobilerna blivit mer utsatta beror helt enkelt på att vi använder dem allt mer. Dessutom jobbar fler hemma under pandemin de använder då sina mobiler och surfplattor mer än tidigare. Men medan det idag är självklart att ha en säkerhetsprogramvara på sin dator så är det inte lika självklart att mobilerna är skyddade”, säger Sara Fernholm, Sverigechef på Lookout.

Många som arbetar hemma under pandemin använder sina jobbmobiler, och även dessa är utsatta. Ofta har arbetsgivaren skydd mot säkerhetshot som drabbar e-post, men skyddet omfattar sällan sms och sociala medier. Vilket är olyckligt, eftersom det enligt Lookouts statistik är där de flesta attackerna idag dyker upp.

För att undvika att luras under Black Friday kan en användare tänka på dessa punkter:

– Klicka aldrig på länkar från okända avsändare. Ett sms från ett nummer man inte känner igen ska ses som en säkerhetsrisk och kan innehålla en farlig länk. Det samma gäller ett e-postmeddelande eller ett meddelande på WhatsApp eller Messenger som kommer från en okänd avsändare.
– Undvik att besöka riskabla webbplatser. Tänk på att cyberbrottslingar ofta registrerar webbadresser som liknar e-handelssajter som Amazon eller som anknyter till aktuella händelser, som Covid-19 och Black Friday. Att lämna sitt kreditkortsnummer på en webbplats som man inte känner till ordentligt är en riktigt dålig idé, men även att besöka okända webbplatser kan innebära risker – som att en skadlig programvara laddas ner.
– Installera en säkerhetsapp på mobilen. Det finns gratisappar för både Android och iOS som ger ett bra skydd mot de vanligaste hoten.

Relaterade Artiklar