Kreativitet – En viktig faktor inom IT
Hem GAMINGE-SPORTIGAMING Kreativitet – En viktig faktor inom IT

Kreativitet – En viktig faktor inom IT

Publicerat av: Redaktionen

Kreativitet – En viktig faktor inom IT

Kreativitet eller produktivitet, det är en fråga som många företag kämpat med i århundraden. Med modern teknologi går de mer hand i hand än någonsin – vi får ökad möjlighet att vara mer kreativa på jobbet, vi kan utveckla våra idéer och dela dem med andra genom ett tryck på en knapp. Kreativitet har blivit en viktig faktor inom IT och ökar samtidigt produktivitet på jobbet.

Enligt en global undersökning, the Class of 2030, där de undersöker vad som kommer att krävas av dagens unga när de arbetar år 2030 kan vi se att det kommer att krävas en blandning av digitala färdigheter, analytiskt tänkande och kreativa lösningar på problem.

Särskilt viktigt blir detta inom IT-branschen och det spelar ingen roll om man arbetar med sidor som CasinoWings.se eller skriver källkoder för företag som jobbar med analyser för börsen. Kreativiteten är redan idag en stor del inom IT och kommer bara att bli större. Vi ser bara fördelar med att kreativitet får en allt större roll inom IT.

Ett sätt att locka fler kvinnor till IT-branschen

Allt eftersom IT-världen växer ökar behovet av duktiga programmerare och det är ett problem för arbetsgivare att fylla alla sina behov. Branschen formligen skriker efter personer som har rätt kompetens och trots detta är det inte lätt att locka kvinnor till yrket. En övervägande del som jobbar med just IT-utveckling och programmering är män.

Med kreativitet och nätverkande som en tydlig del av IT kommer jobbet att bli mer attraktivt även för kvinnor och vi kommer att få en mer jämställd arbetssituation.

Med fler tillfällen där kvinnor får möjlighet att se att IT-världen som en plats att utvecklas inom så får vi också en mer jämlik situation på våra arbetsplatser. Där har skolan en viktig roll.

Skapar miljöer för utveckling

Våra arbetsplatser är i en förändringsprocess som går allt snabbare. Allt fler arbetsgivare anser att kreativitet kan ses som en ny form av produktivitet. Genom att uppmuntra en företagskultur där kreativitet får en stor roll investerar man för framtiden.

Det ger en bra grund för personlig utveckling för de anställda, vilket i sin tur leder till att de stannar kvar längre och väljer att växa inom företaget i stället för att söka sig till andra arbetsgivare. Det blir således en god investering att satsa på kreativitet som produktivitet.

En förändring även i jobbannonser och utbildningar

Vi ser redan nu att IT-branschen ser kreativitet som en mycket viktig faktor och inte minst ser vi det på hur man väljer att utforma annonser om lediga jobb. Två annonser vi tittade lite närmare på letade efter följande:

  • Kreativ spelutvecklare
  • Programmerare med kreativa lösningar

Även när det gäller olika utbildningar är det just kreativitet som ligger i fokus. Det finns utbildningar där de väljer att säga ”Utvecklare – ett kreativt yrke” och det visar tydligt att hela branschen är på väg att skapa en helt ny företagskultur. I lärandemål ser vi formuleringar som ”Efter genomgången kurs ska studenten kunna redogöra för vetenskapliga grunder och begrepp med anknytning till kreativitet”.

Inte en slump

Att kreativitet har blivit en så viktig faktor inom IT är inte en slump. Det är ett resultat av att vi haft många kreativa ledarfigurer som visat vägen. Företagsledare som Bill Gates och Steve Jobs premierade just kreativitet och den kulturen har idag näst intill blivit en standard.

Genom att låta de anställda ta ut svängarna rejält i de olika projekten ökar chansen att nya innovativa lösningar dyker upp. Är man låst till ett visst tankemönster stagnerar branschen och det är det ingen som vill.

Relaterade Artiklar