Illegal handelsplats på Darknet stängs ner
Hem E-HANDEL Illegal handelsplats på Darknet stängs ner

Illegal handelsplats på Darknet stängs ner

Publicerat av: Redaktionen

Darknets tredje största kriminella handelsplats Hansa har idag stängts ned av Europol och FBI.

Illegal handelsplats på Darknet stängs ner 1

Bogdan Botezatu, Cybersäkerhetsexpert på Bitdefender

Tillslaget är resultatet av ett internationellt samarbete mellan Europol, FBI, Bitdefender och amerikanska justitiedepartementet. På handelsplatsen Hansa såldes bland annat skadlig kod, vapen, droger och stulen information.

IT-säkerhetsföretaget Bitdefender har i mer än ett års tid samarbetat med Europol och FBI för att samla in och analysera teknisk bevisning som idag resulterade i att den illegala marknadsplatsen Hansa kunde stängas ned. I samband med tillslaget kom myndigheterna i samarbete med Bitdefender över mer än 10 000 adresser till personer som gjort beställningar på Hansa. Alla adresser och information om beställarna har lämnats över till Europol för vidare utredning.

– Att stänga ner handelsplatserna Hansa och AlphaBay under samma månad är resultatet av ett imponerande arbete av rättsväsendet. Vi på Bitdefender är stolta över att ha varit en del av utredningen där vi bidragit med vår tekniska kompetens för att samla in och analysera bevis. Cyberkriminalitet är ett växande hot som vi kämpar emot dagligen, segrar som den här är viktiga för att göra världen lite tryggare, säger Bogdan Botezatu, Cybersäkerhetsexpert på Bitdefender.

AlphaBay är en handelsplats på Darknet som stängdes ned tidigare i juli. AlphaBay var då den största handelsplatsen på Darknet och uppskattades omsätta närmare 1 miljard amerikanska dollar. Efter att handelsplatsen stängdes ner flyttade merparten av deras transaktioner över till Hansa.

Relaterade Artiklar