Anhöriga till spelmissbrukare behöver också hjälp!
Det är oerhört svårt att leva nära en person som är spelmissbrukare. Att pendla mellan hopp och förtvivlan. Ständig oro. Frustration och ilska. Det är vardag, för en kämpande anhörig.
Men det är aldrig försent att förändra sin situation. Orsaken till att någon har utvecklat ett medberoende kan vara många. Problematik med spel är något som varje individ behöver ta ansvar för själv. Och den påverkan man utsätts för som anhörig behöver man hjälp att hantera. Det går att bryta ett medberoende. Det går att hitta tillbaka till en fungerande och sund relation igen.
Men för att lyckas med det behöver man som anhörig hjälp att hitta tillbaka till sig själv och lära sig att sätta sunda gränser. Det är aldrig en familjemedlems fel att någon har fastnat i ett spelberoende. Däremot spelar man ofta en stor och viktig roll i personens tillfrisknande, då man behöver ta över spelandets roll som den närmsta relationen i sin medmänniskas liv.
Resultat av ett medberoende kan vara:
- Bitterhet
- Självömkan
- Skam
- Depression
- Panikångest
- Utbrändhet
- Känslomässiga explosioner
- Eget beroende / missbruk
– Då vår behandling har utvecklats av spelare, anhöriga och beroendeterapeuter från början till slut har vi självfallet ett stort fokus på anhöriga. Exempelvis har vi individuella samtal med dem närmsta anhöriga till spelaren under hela öppenvårdsbehandlingen vilket gör oss unika i branschen. Då spelberoendet är en livslång sjukdom är det viktigt att anhöriga också lär sig att kunna snappa upp signaler på vad som skulle kunna vara en början på en återfallsprocess avslutar Adam Kirstein Reuterswärd marknadschef på Spelfriheten.