5G kommer att leda till många nya och intressanta tekniklösningar de kommande åren.
För att trafiken ska fungera smidigt i de 5G-nät som byggs krävs det hjälp i form av AI.
Det berättade Peter Linder på Ericsson under SAS Institutes konferens SAS Global Forum den 26 maj.
Att 5G är av yttersta vikt för Ericsson är ingen hemlighet. För att den svenska telekomjätten ska lyckas med sin 5G-satsning räcker det inte med att utveckla och bygga bra hårdvara och mjukvara för att hantera 5G-nät. Det gäller även att både förstå vilka kompletterande tekniklösningar behövs och inom vilka användningsområden 5G är relevant.
Det här beskrev Peter Linder under ett samtal med SAS Institutes Mari Nilsson Björkman på konferensen SAS Global Forum 2021, 26 maj. Han är chef för marknadsföring av 5G i Nordamerika på Ericsson. Vad gäller kompletterande tekniklösningar till 5G har han bilden klar för sig:
– AI är ett viktigt verktyg för att hantera 5G-nät på ett effektivt sätt. Det gäller både i själva näten och runt omkring dem, säger Peter Linder.
Svårare att optimera
5G är byggt för att minska fördröjningar i näten, och där AI och automatisering behövs for blixtsnabba förändringar. Det pratas om tio gånger mindre fördröjningar med 5G än med tidigare generationer mobilnät. Kontentan är att 5G och AI tillsammans ger stöd för applikationer som har på gränsen till nolltolerans för fördröjningar. Självkörande bilar är kanske det mest uppenbara exemplet.
Med 5G kommer det att bli mer och kanske framför allt mer varierad trafik, i många fall med högre krav på prestanda, i mobilnätverken. Ju mer komplex trafiken är, desto svårare blir det för människor att administrera och optimera den. Därav användningen av AI för att hantera 5G-nät.
AI i allmänhet är också ett av de tillämpningsområden som kommer att dra nytta av 5G. Peter Linder nämner AI, tillsammans med edgelösningar, IoT, samt förstärkt och virtuell verklighet (AR/VR), som drivkrafter för 5G.
– Med 5G och Edge computing gör att applikationer i molnet kommer närmare kunderna och ger kortare svarstider, säger han.
Samma princip gäller för IoT. Med 5G-nät går det ansluta fler typer av IoT-enheter. Peter Linder nämner fyra huvudsakliga typer av enheter:
- Små enheter som hanterar små volymer av data. Det här är en typ av enheter som redan är i bruk i stor skala.
- Enheter som kräver någon form av mobilt bredband för att fungera. Även de är i bruk i stor skala i dag.
- Avancerade enheter, till exempel i självkörande bilar. För sådana blir 5G en möjliggörare.
- Enheter för automatisering i tillverkande industri. Även för dem krävs 5G. Här är Ericssons Industry Connect, med SAS Institute som en partner, ett intressant initiativ. Det innebär bland annat att de båda företagens produkter testas tillsammans.
Vad gäller Ericssons Industry Connect kan det noteras att det pågår samtal med stora globala tillverkande företag vad gäller att använda 5G och AI. Även telekomoperatörer intresserar sig, för att förbättra de privata nätverk och IoT-lösningar som de erbjuder kunderna.
Gemensamt för tillämpningsområden som AI, IoT och AR/VR är att lösningar blir mer skalbara. I vissa fall, till exempel för storskalig IoT, kan det innebära ett slutgiltigt lyft i många implementationer. Vad gäller erbjudande till slutkund är möjligheterna närmast obegränsade. Underhållnings- och spelbranscherna är två exempel.