Julen 2022 kommer upplevelser, välgörenhet och sparande överst på svenskarnas önskelista, före till exempel böcker, kläder och hemelektronik.
Det visar en ny undersökning genomförd av KantarSifo på uppdrag av pensionsbolaget Movestic.
Var femte svensk önskar sig en upplevelse i julklapp, 13 procent vill ha sparande på konto eller i fonder, och ca var tionde svensk (11%) vill att pengar doneras till välgörenhet, främst till Ukraina.
Önskelista julen 2022, Andel som har överst på önskelistan
- Upplevelser till exempel resor, spa eller konsertbiljetter 19%
- Sparande i former pengar insatta på sparkonto eller i fonder 13%
- Pengar donerade till välgörenhet 11%
- Saker till hemmet 11%
- Böcker 5%
- Kläder 4%
- Elektronik 4%
- Sportartiklar 1%
Kvinnor vill ha upplevelser – män vill spara och fler vill ha elektronik
Önskelistan skiljer sig något mellan kvinnor och män. Fler kvinnor önskar sig en upplevelse (24%), medan sparande är det som flest män önskar sig (15%), följt av upplevelser (14%) och donation till välgörenhet (13%). Ett område där skillnaden är stor är elektronik. Sju procent av männen och en procent av kvinnorna vill ha helst ha elektronik i jul.
Yngre vill ha saker till hemmet
I åldersgruppen 18-34 år är saker till hemmet högst upp på önskelistan (23%), följt av upplevelser (18%) och sparande (16%). I åldersgruppen är det 78 procent som faktiskt önskar sig något, jämfört med 68 procent för befolkningen som helhet.
55+ önskar sig välgörenhet
I gruppen över 55 år är det 58 procent som önskar sig något i julklapp och vanligast är att önska sig en donation till välgörenhet, främst till Ukraina. 17 procent önskar sig en donation till Ukraina och 5% en donation till annan välgörenhet.
”Ingen” vill ha sportartiklar
I princip ingen som svarat på undersökningen vill ha sportartiklar i julklapp. En procent av svenskarna önskar sig sportartiklar.
Varför har Movestic gjort den här undersökningen?
– Som leverantörer av tjänstepension och långsiktigt sparande är det viktigt för att oss att följa trender i samhället och se hur attityder i samhället utvecklas över tid. Det gäller inte minst attityder till långsiktigt sparande. Med tanke på den långsiktiga trenden med en alltmer individanpassad pension där var och en har ett större ansvar för hur och när hen går i pension, är det glädjande att sparande ändå är topp 3 över vad svenskarna önskar sig i julklapp. Samtidigt går det inte att utesluta att detta är kopplat till en press på privatekonomin på grund av det högre kostnadsläget, säger Linnéa Ecorcheville, VD för Movestic. Detta är första året vi undersöker den här frågan. Den ska bli intressant att följa över tid.