Så effektiviserade ICA Maxi Lindhagen sin onlinehandel
Hem E-HANDEL Så effektiviserade ICA Maxi Lindhagen sin onlinehandel

Så effektiviserade ICA Maxi Lindhagen sin onlinehandel

Publicerat av: Redaktionen

Ica Maxi Lindhagen har i snart två år använt sig av Cub Business Systems click and collect-system för kunder som köper mat online.

Så effektiviserade ICA Maxi Lindhagen sin onlinehandel 2Systemet har på många sätt bidragit till att de kunde effektivisera sitt arbete och erbjuda kunderna den bästa servicen online.

– Vi har blivit mer effektiva. Vi hinner därför med att plocka fler ordrar och kan därmed ta emot fler kunder eftersom det finns utrymme till det, säger Lisa Rister, försäljningschef online.

Ica Maxi Lindhagen var tidiga med att anpassa sig till marknaden med en kundkrets som gärna testar på nya tekniska lösningar. Redan 2011 erbjöd de en onlinehandelslösning för företagskunder och har sedan dess utökat verksamheten även för privatpersoner. Förra året började de använda Cubs plocksystem för e-handel och kan numera hjälpa ännu fler kunder.

– För att man ska få lönsamhet i en affär online krävs det hög plockeffektivitet. I de utredningarna ICA gjorde valde de Cub just för att de erbjöd en hög plockeffektvitet. Hittills har de överträffat våra förväntningar, säger Mats Larsson, handlare.

Förbättrade plocklösningar

Lisa Rister, försäljningschef online, är en av fyra heltidsanställda på onlineavdelningen. Alla på avdelningen märker en stor skillnad i effektivitetsgraden från det förra plocksystemet. Den tidigare lösningen gick ut på att onlineplockarna gick runt med papper och plockade en order i taget.

– Om vi hade lika många ordrar när vi hade papperssystemet, då hade vi behövt mycket mer personal. Idag jobbar vi mer effektivt, då vi har anpassat vårt plockvarv i en logisk följd efter hur butiken är uppbyggd. Så att nästa vara är i närheten av den du precis plockade, säger Lisa samtidigt som hon lägger ner en klase bananer i en av papperskassarna på plockvagnen.

Onlinepersonalen har som mål att plocka minst tre artiklar per minut och har ett snittantal på 295 plockade artiklar i timmen. Tack vare en utförlig plockstatistik kan de möta de krav som den höga orderfrekvensen kräver. De valde bland annat att börja plocka varor i tre olika zoner; kyl, torrvara (kolonial) och frys. Varje anställd kan då plocka ordrar till flera olika kunder samtidigt inom samma zon. Som ansvarig för onlinesegmentet har Lisa även möjlighet att stötta sina medarbetare genom att följa deras personliga plockstatistik.

– Om jag ser att någon av mina kollegor har hamnat efter och inte plockar lika snabbt, kan jag fråga om det är något som känns svårt. Det här skulle kunna bero på att det finns en osäkerhet vid val av ersättningsvara, då kan vi hjälpas åt för att bli så bra som möjligt, Lisa Rister.

Service i världsklass

Det förekommer ibland att varor i butiken är slut av olika anledningar. Då ersätts varan med en lämplig produkt som plockaren väljer ut. De agerar efter devisen ”tänk att du plockar till dig själv”.

– Målet är att alltid kunna ersätta varan, ibland är det lättare och ibland svårare. Idag hade jag en kund som hade beställt 1,5 liter mellanmjölk. Jag tyckte att det var för dåligt datum, så istället fick kunden två stycken 1 liters mjölk, utan extra kostnad. Vi letar alltid efter den bästa lösningen, säger Lisa och tillägger:
– Vårt motto är att vi erbjuder kundmöten i världsklass. Det gäller även online.

Relaterade Artiklar