Hälften av landsbygdshushållen saknar fortfarande snabbt bredband enligt en tidigare rapport från Post- och telestyrelsen.
Enligt myndighetens nya rapport minskar samtidigt bredbandsutbyggnaden – trots att efterfrågan är större än någonsin då allt fler arbetar hemma.
Enligt rapporten investerade marknadsaktörerna 9,98 miljarder kronor på bredbandsutbyggnaden under senaste året. Det kan jämföras med 14,6 miljarder 2016.
Rapporten nämner vidare att Telia, Tele2, Telenor, Tre och stadsnäten minskade investeringarna under förra året. IP-Only var den enda aktör som ökade bredbandsinvesteringarna. Med en investering på 2,41 miljarder kronor var IP-Only också den enskilda aktör som satsade mest på utbyggnaden av bredband.
– Intresset för bredband är större än någonsin, vilket inte är så märkligt med tanke på att allt fler jobbar hemifrån under smittspridningen av Covid-19. Jag är stolt och glad över att vi bidrar till att dessa får bättre förutsättningar att arbeta så effektivt som möjligt hemifrån, säger Fredrik Borg, chef för Consumer på IP-Only.
Investeringarna innebar att IP-Only kopplade upp 40 000 hushåll under 2019, vilket betyder att nära 100 000 personer fått snabbt bredband – enbart under förra året. De flesta av dessa på landsbygden.
– Siffrorna befäster det vi arbetar hårt med varje dag – öka bredbandsutbyggnaden på landsbygden och minska det digitala utanförskapet. Vi vill fortsätta vara den ledande aktören, och kommer att öka utbyggnaden ytterligare. Vi är inte nöjda innan sista hushållet är uppkopplat, säger Fredrik Borg.
Men det finns utmaningar som återstår. Bland annat har Post- och telestyrelsen sagt att det krävs över 20 miljarder kronor i stödmedel för att lyckas bygga ut till de dyra områdena som är kvar på landsbygden, samtidigt som regeringen har avsatt 650 miljoner.