Bara sedan augusti har mobilsurfandet i Sverige ökat med 64 procent jämfört med samma period förra året men Kalle Ankas Jul kommer bryta den trenden.
Programmet på julafton är fortfarande en så stark tradition i det svenska hemmet att den nationella mobilsurfen minskade med 25 procent mellan klockan 15.00 – 16.00 på julafton förra året. Det visar statistik från Telenor som undersökt över en miljon svenska mobilkunders surfande under jul.
Julafton innebär för många en period för socialt umgänge med nära och kära och avkoppling men även som Telenors statistik visar, digital nedkoppling. Det är tydligt att Kalle Ankas Jul är en av få saker som verkligen konkurrerar om mobilens skärmtid. Under den timme Kalle Ankas Jul sändes förra året var förbrukningen av mobildata i Sverige 25 procent lägre än normalt. Efter programmets slut, med en paus för tomten, började mobilsurfen återgå till mer normala nivåer.
– Mobilanvändningen fortsätter öka varje år, men Kalle Anka är kanske årets största anledning för oss att lägga undan mobiltelefonen och jag är övertygad om att det kommer ske även i år. Det finns ingen timme på hela året där vi ser denna plötsliga och ändå massiva dipp som sen lika snabbt återgår till normala nivåer, det är ett unikt beteende som visar att man starkt värnar om jultraditionen, säger Andres Suazo, Telenors Nätexpert.
Samtidigt som det konsumerades mindre mobildata under julafton visar statistiken att uppladdningen av mobildata höll sig inom normala nivåer hela julafton 2017. Det som främst driver upp uppladdningen av data är videosamtal och delning av rörligt material på exempelvis sociala medier.
– Under julafton streamar vi film och serier mindre än vanligt för att istället umgås. Men vi är fortfarande benägna att dela med oss av våra upplevelser, julklappar och julbord och använder mobilen för att hålla kontakten och fira jul med nära och kära på distans, kommenterar Andres Suazo.
Så surfade svenskarna under hösten 2018
- 2018 ser ut att bli ännu ett rekordår för ökningen av mobilsurf och bara under perioden första augusti till sista november ökade den nationella surfen med 64 procent jämfört med samma period förra året.
- Jämtlands län var det län som ökade mest (ohotad etta som ökar med 164 procent) och den kommun som ökade mest var Kungsör i Västmanland som ökade med hela 226 procent. Den största ökningen sker i norra Sverige.
- De som står för den kraftigaste ökningen är landets seniorer som är 60 år och äldre som vilka ökar med 77 procent. Den minsta ökningen står personer 18-30 år för. Det är även denna målgrupp som totalt sett surfar mest även om skillnaden i surfförbrukning mellan åldrarna blir allt mindre.
- Skillnaden i ökning av mobilsurf mellan män och kvinnor är nominell, där män ökar med 66 procent och kvinnorna med 62 procent.
Rikstäckande 5G-nät börjar byggas redan 2019
Telenor annonserade nyligen att man vunnit frekvenser, 2x10MHz i 700MHz-bandet. Det låga bandet kommer användas för det första rikstäckande 5G-mobilnätet i Sverige. Arbetet inleds redan under 2019 med ambitionen att erbjuda de första kunderna 5G-tjänster under 2020. Arbetet startar i storstäder följt av sommar- och vinterorter där kapacitetsbehovet är som störst. Under våren 2019 kommer en detaljplan presenteras för Sveriges län och kommuner.