Med lanseringen av Android 9 i samband med att Fairphone 2 firar fem år sänder Fairphone en signal till branschen att det är möjligt att hålla telefoner uppdaterade i mer än regelmässiga 2-3 år och därmed även skapa en mer hållbar smartphone-industri.
Fairphone, den holländska smartphonetillverkaren känd för marknadens mest hållbara smartphone, har meddelat en ny milstolpe inom hårdvaru- och mjukvarustöd för sin Fairphone 2-smartphone.
Detta i samband med den senares 5-årsjubileum då Fairphone bekräftar att Google certifierat kombinationen Android 9 och Fairphone 2, en uppdatering som inom kort når användarna.
Fairphones unika modulära design, där exempelvis en rad komponenter enkelt kan bytas ut av användaren, gör det lättare för konsumenter att använda sina telefoner längre, vilket resulterar i ett lägre miljöavtryck.
Fairphone 2 lanserades för 5 år sedan och var världens första modulära smartphone. Konceptet och designen av telefonen var den första i sitt slag och ett bevis på att elektronikindustrin kan vara mer hållbar. I dagsläget har 115 000 exemplar sålts.
Att producera världens första modulära smartphone var en utmaning, inte minst för att säkra leverantörskedjan och ha reservdelar tillgängliga. Fairphone var tvungna att lära sig att exakt förutsäga hur många reservdelar som faktiskt behövdes på lång sikt, samt hur länge tillverkarna av specifika komponenter skulle fortsätta att producera nödvändiga reservdelar. Att säkerställa tillgängligheten av reservdelar kan vara särskilt komplicerat när telefonproduktionen avslutats. Faktum är att Fairphone nyligen upplevt utmaningar med försörjningskedjan och fem år senare tvingats medge att bottenplattan i Fairphone 2 till slut ej är tillgänglig längre.
Kom ursprungligen med Android 5
Utöver hårdvara är programvara också en nyckelkomponent i smartphone-eran, där chipset-leverantörer som Qualcomm spelar en viktig roll i mjukvaruutvecklingen. Men utan deras stöd är framtagandet av ett operativsystem en mycket komplicerad process. Med Fairphone 2-programvaran har Fairphone tvingats arbeta utan Qualcomms stöd, men kunde ändå klara av dessa utmaningar.
Fairphone 2 släpptes ursprungligen med Android 5 och uppgraderades sedan till Android 6, Android 7.1 (rullades ut med Google-certifiering) och nu alltså även Android 9, som nyligen fick sin Google-certifiering – vilket i sin tur innebär att Fairphone har gjort två Android-uppgraderingar utan Qualcomm-stöd.
Detta kan jämföras med att de allra flesta tillverkare av smartphones utlovar maximalt 2 års funktionsuppdateringar.
”Att få Google-certifiering för Android 9 för Fairphone 2 samtidigt som den fyller fem år är en enorm prestation för Fairphone och något som saknar motstycke inom elektronikindustrin. För att certifieras var vi tvungna att klara 477 000 Google-tester. Projektet gör oss verkligen till en unik kraft för förändring inom mobiltelefonindustrin eftersom denna typ av ingenjörsutmaning tyvärr inte utförs av andra aktörer i branschen. Vi vill visa branschen att den här typen av verksamhet är möjlig, att en smartphone inte ska kasseras efter 2-3 år och att vi absolut kan förlänga dess livslängd, säger Eva Gouwens, VD för Fairphone.
Fairphone 3 och 3+ hålls även de uppdaterade
Fairphone 3 och 3+ får också långvarig support för både sin hårdvara och programvara. För den senaste generationen Fairphones har företaget:
- Släppt Android 11-uppdatering under Q2 2021.
- Utlovat minst en större Android-uppgradering till, som kommer att utvecklas utan Qualcomm-stöd, vilket löper ut i juli 2021.
- Säkra reservdelar och produkttillbehör fram till minst augusti 2024.
- Publicera en fullständig översikt över kommande programuppdateringar som kommer att gälla fram till 2024.
”Vårt mål har alltid varit att ge minst fem års support för våra telefoner från lanseringen. På Fairphone designar vi telefoner som måste hålla så länge som möjligt för att ha så liten miljöpåverkan som möjligt och en stor del av det arbetet vilar på utökat hårdvaru- och mjukvarustöd. Med vårt löfte om långsiktig support visar vi våra användare att de kan använda sina telefoner så länge som möjligt, säger Ewa Gouwes.