När byBrick Elevate utvecklade nästa version av golfappen Sista Nio tog man fram en gedigen backlog och anordnade ett internt hackaton.
I fyra dagar satt ett fokuserat team, i tre olika länder, och kodade fram den nya iterationen.
”Hastigheten är det absolut viktigaste; att man kommer framåt. Därför riktade vi in oss på det som ger störst impact, för användarna och kunden, under fyra fokuserade dagar. Den här versionen kommer att lanseras i mitten av mars, så vi ville snabbt bygga saker, lösa de tekniska problemen och få fram en grundstruktur,” säger Samuel Danielsson, CEO på byBrick Elevate.
Örebroföretaget byBrick Elevate är inget vanligt it-konsultbolag, utan fokuserar helt på systemutveckling för startups och innovationsprojekt. Enligt Samuel kräver den inriktningen att de både är tekniskt duktiga och har helt andra angreppssätt och metoder vad det gäller kvalitetssäkring och funktionalitet. Ett led i det är att arbeta i hackatonform.
Han berättar att de kom så långt som han räknat med under de fyra intensiva dagarna, men att det finns mycket kvar att arbeta med under våren. När kodarna byggt klart allt som ligger i backloggen kör de ut tjänsten till ett drygt 30-tal anslutna golfklubbar med vardera drygt tusen medlemmar.
”Det har varit fem personer inblandade, både i Örebro och på Sri Lanka. En person har dessutom varit med från London. Det är lättare att jobba med distribuerade team när man gör det så här fokuserat,” säger Samuel.
Han får medhåll av Lukas Wass, en av utvecklarna som var med i förra veckans hackaton.
”Det är ett roligt tempo att jobba i, när vi hjälps åt med att trycka ut mer kod under kortare tid. Man får utmana sig själv, både med att höja kvaliteten på koden snabbare och att komma på lösningar. Vi pratar mycket med varandra, för att man jobbar väldigt nära, så att det vi gör matchar och passar ihop på ett bra sätt,” säger Lukas.
Att personerna inom teamet känner varandra väl och vet hur kollegorna kodar underlättar så klart arbetet. Lukas berättar också att de kör stand-ups på morgonen och hade pratat igenom projektet noga innan de drog igång. Att det fanns mycket användardata (User Impacts Score) att utgå ifrån var också en styrka.
Sista Nio löser ett klassiskt golfproblem; att de sista nio hålen inte används fullt ut för att många sällskap väljer att kliva av efter halva banan. Med appen kan andra spelare komma ut på banans sista nio hål och golfklubbarna kan öka sin beläggning.
”I morse tyckte jag att det kändes ganska långt kvar till golfsäsongen, men det är egentligen ganska snart. Det spelar ingen roll hur mycket jag säljer in appen till golfklubbarna, om inte tekniken fungerar. Så det är bra att vi får klart grejerna i god tid, så att det kan testas ordentligt och är färdigt för leverans när kunderna börjar fråga efter funktionerna.” säger Hannes Rydell, CEO för Sista Nio.
Han berättar att det ofta är de stora stadsklubbarna, med över tusen medlemmar, som ansluter sig till appen. Planen var att nå arton anslutna klubbar till februari, men Sista Nio har redan passerat trettio kunder och närmar sig en dubbel måluppfyllelse.
”Med de trettio klubbar som nu har anslutit sig har vi nått tio procent av vår huvudmålgrupp. När man får ett sånt fotfäste på en marknad, brukar man säga att man kommit över en tipping point och det blir lättare och lättare att attrahera ännu fler kunder,” säger Hannes.
Nu kommer byBrick Elevate att fortsätta utvecklingen av appen och Sista Nio fortsätter säljarbetet ända tills golfsäsongen drar igång.