De senaste åren har efterfrågan på digital signering (eID) ökat stadigt.
Fler företag har upptäckt hur smidigt, okomplicerat och tidsbesparande det är att låta avtalshanteringen, offerter och även årsredovisningar signeras elektroniskt istället för med den traditionella bläckpennan. Det kan låta som något banalt, men detta är ett kliv mot något mycket större. Ett kliv in i framtiden och mot att effektivisera arbetsprocesserna för både kunder, företag och deras anställda.
Ökar i flera olika branscher
Denna metod förenklar även processen för att fåkontroll över att dokument signeras i rätt ordning
och av rätt person. Digitalt signering inom e-handel växer så att det knakar. Den digitala signaturen ersätter den traditionella handstilen och är endast giltig för det specifika dokumentet som den gäller för.
Dessutom sker digital signering ofta både snabbare och mer bekvämt, så det är inte förvånande att fler e-handlare väljer att använda denna metod. Med digital signering kan du vara säker på att den person som gjorde beställningen är samma person som kommer att få varorna. Detta skyddar båda parter från bedrägerier och säkerställer att transaktionen genomförs smidigt.
Digital signering ökar inte bara i popularitet bland e-handelsföretag, utan även i andra branscher. Till exempel använder många banker och finansinstitut nu digitala signaturer för att bekräfta kundernas identitet. Detta bidrar till att minska bedrägliga aktiviteter och gör det lättare för kunderna att genomföra transaktioner online.
Även inom sjukvården används digitala signaturer ofta som underskrift, där de kan bidra till att skydda patientuppgifter och effektivisera vården.
Hur skiljer sig e-underskrift från e-signatur?
En självklar fråga som man kan fråga sig är: Vad är skillnaden? En E-underskrift betyder egentligen elektronisk underskrift och är detsamma som att beskriva den elektroniska motsvarigheten till att en användare väljer att skriva under ett papper med en penna. EU-förordningen (eIDAS) beskriver elektronisk underskrift som ”uppgifter i elektronisk form som är fogade till eller logiskt knutna till andra uppgifter i elektronisk form och som används av undertecknaren för att skriva under”.
Begreppen elektronisk signatur och digital signatur förekommer ibland som synonymer till e-underskrift, men är också begrepp som används inom kryptologin för den teknik som används för att skapa en elektronisk underskrift och för att säkerställa att en elektronisk fil inte har manipulerats.
Hur signerar jag elektroniskt?
Om du ska signera ett PDF-dokument eller ett PDF-formulär kan du skriva, rita eller infoga en bild av din handskrivna signatur. Du kan även lägga till text med till exempel ditt namn, företag, titel eller dagens datum.
När du sedan sparar dokumentet blir så underskriften och texten en del av PDF-filen. Detta är därför också ett mycket säkrare sätt att signera något digitalt. Du kan självklart använda den för fler dokument och andra digitala signeringar än bara PDF-dokument. Men för att kunna göra det måste du först äga en kvalificerad digital signatur. Detta är med säkerhet något som vi i framtiden kommer vi se mycket mer av och som kommer att utvecklas i flera olika riktningar.