Samsung SmartThings förenklar din vardag, men hur är det att faktiskt leva i det smarta hemmet?
Oscar Nöjd, affärsutvecklingschef på Samsung i Norden, berättar här om appens möjligheter och hur han själv använder sig av den.
Tänk dig att du sitter på jobbet. Det är några få timmar kvar tills du slutar och även om du inte ser fram emot att kämpa mot rusningstrafiken sedan så ser du fram emot att komma hem. Du planerar att äta något gott, slappa i soffan och bara ha lite tid för dig själv. Fram tills att du inser att du har sysslor som måste göras. Den där goda middagen du drömmer om kommer inte laga sig själv utan rätt ingredienser och du har ingen aning om vad du har hemma så det verkar som att du först behöver åka hem för att kolla det och sedan åka iväg för att handla.
Du ser redan nu hur kvällen rinner iväg för dig. Men istället för att börja stressa över detta tar du fram din mobil, öppnar din Samsung SmartThings app och ser direkt vad du har hemma i kylskåpet Samsung Family Hub så att du kan handla utan omvägar på vägen hem.
Oscar Nöjd, affärsutvecklingschef på Samsung i Norden, använder sig själv av SmartThings och har här delat med sig av sina tankar och erfarenheter av appen.
Hej Oscar! Kan du beskriva vad SmartThings är?
SmartThings är framför allt ett sätt att förenkla små och stora händelser i vardagen genom att skapa förenklingar och kontroll genom att koppla upp saker i hemmet. Ett exempel kan vara att lampor tänds automatiskt när du öppnar ytterdörren eller att du kan starta värmen i sommarstugan på vägen dit så det är varmt och skönt när du kommer fram.
Hur kommer det sig att du började använda SmartThings, i vilken situation kände du ett behov?
För mig föddes en nyfikenhet när jag såg hur andra förenklat sin vardag genom SmartThings. Med SmartThings var sedan steget litet att komma igång av tre anledningar. För det första är det väldigt enkelt att själv skapa scenarios i appen, alltså olika situationer såsom att lampor släcks och maskiner slås av när jag går hemifrån. För det andra kan man börja i liten skala och bara testa för att sedan bygga ut, och sist men definitivt inte minst att det fungerar med alla dina smarta enheter hemma (och det visade sig vara fler än jag trodde!).
Är det enkelt att installera? Och vad kostar det i slutändan?
Ja! För att komma igång behöver du egentligen bara en SmartThings Hub och appen i din mobiltelefon – då kommer du igång med de enheter du säkert redan har hemma. Sedan kan man efter behov bygga på med fler enheter och sensorer från SmartThings. Hubben kostar 899 kr och sedan kan du utöka ditt smarta hem allt eftersom. Att skapa något av de vanligaste scenarierna kostar egentligen bara ett par tusenlappar.
Vilka funktioner har du aktiva för tillfället?
Jag har byggt två av mina favoritscenarier, ett för morgonen och ett för när jag kommer hem från jobbet. På morgonen ser jag till att belysningen tänds långsamt och att frukost-TV:n går igång – har jag dessutom laddat kaffebryggaren kan jag starta den från sängen.
Vad skulle du säga är det bästa med SmartThings?
Jag uppskattar hur SmartThings sätter mig i förarsätet i vardagen, att jag kan bygga scenarios som förenklar återkommande rutiner och att jag kan bestämma själv vad jag kopplar upp genom att exempelvis använda SmartThings Outlet, som är en kontakt som kan göra produkter som inte är uppkopplade till smarta produkter.