Hörlurar – En modell för varje tillfälle!

Hörlurar är en produkt som många svenskar använder dagligen och håller otroligt kärt.

En tågresa kan tillexempel bli långdragen och onödigt påfrestande om hörlurarna glömts hemma. Många använder samma hörlurar när de tränar, som när dom reser eller pluggar – men med ett enormt utbud av olika sorters hörlurar finns det faktiskt en modell för varje tillfälle!

Det finns många olika typer av hörlurar att välja mellan, det finns hörlurar med huvudband där hörluren sitter på eller runt örat, in-ear-hörlurar och helt trådlösa modeller. Vad du ska köpa beror på vad du föredrar och vad du ska ha dem till. Ska du lyssna på musik på bussen eller när du cyklar, löptränar eller tränar på gym? Ska du ha dem till vardags kanske designen och färgen är det viktigaste.

– Hörlurar är en produktkategori där försäljningen ökar kraftigt. Vår mobila livsstil sätter nya trender som avspeglar sig i tekniken. Det finns numera ett behov för olika sorters hörlurar, ett par för det öppna kontorslandskapet, ett par för träningen och ett par för resan. Vi ser en tydlig trend där svenskar ofta införskaffar mer än en typ av hörlur, säger Hans Högman, ansvarig för ljud och bild på Elgiganten.

Hitta rätt i hörlursdjungeln

In-ear-hörlurar är bra för sporter där man rör sig mycket, till exempel löpning, där det är viktigt att de inte faller ur öronen. De bör även vara trådlösa, så att man slipper trassla med sladdar. Hörlurar med huvudband är bra för lugnare sporter, som till exempel träning på gym. I slutändan är det däremot en fråga om tycke och smak och vad man tycker är bekvämt.

– Vi ser att fler och fler kunder letar efter hörlurar avsedda för träning. Det viktigaste är att ha hörlurar som är fukttåliga om man har tänkt att träna med dem. Hörlurar som inte är anpassade för sport kan nämligen gå sönder om man svettas i dem, säger Hans.

Om du ska flyga långt eller vistas i ett öppet kontorslandskap i flera timmar är utanpåliggande hörlurar att rekommendera. Around-ear hörlurar omsluter nämligen hela örat och är därmed ljuddämpande. Om du jobbar utomhus är in-ear-hörlurar oftast de bästa. Se bara till att själva pluggarna passar i just dina öron så att det blir bekvämt att ha dem i en längre period.

Brusreducerande hörlurar

Om man vill kunna stänga ute buller och oväsen från omvärlden är ett par brusreducerande hörlurar en bra investering. Denna teknik finns i In, On och Around-ear modeller. Med brusreducerade hörlurar kan du låta din musik ta dig till en annan plats med ett enkelt knapptryck. Den brusreducerande tekniken tar bort oönskat bakgrundsljud genom den aktiva bruskontrollen. Denna sortenshörlur är perfekt för flygningen, tågresan eller när du helt enkelt önskar att koppla bort omvärlden för en stund. Oavsett vilken modell du väljer bör du kontrollera batterikapaciteten eftersom det är en viktig faktor för att brusreduceringen ska fungera som den ska. Batteritiden kan variera från sex timmar till det dubbla eller ännu mer. Om du väljer att använda trådlösa hörlurar är batteritiden nästan ännu mer avgörande. Många trådlösa modeller fungerar nämligen inte om batteriet är slut.

En modell för varje tillfälle

– Hörlurar är som skor, man behöver ett par för varje aktivitet. Du hade tillexempel inte löptränat i dina finskor, varför använder du då samma hörlurar på gymmet som när du sitter på bussen? Menar Hans Högman.

Det kan vara svårt att veta vilken hörlur som passar en bäst. På Elgiganten kan du få hjälp av kunniga säljare och prova på hörlurar för att känna efter vilken modell som passar just dig bäst. De hörlurarna man inte kan prova på i butik kan du köpa med dig hem, för med Elgigantens generösa villkor kan du prova hörlurarna hemma och sedan lämna tillbaka dem om de inte skulle motsvara dina förväntningar.