Den enda konstanta faktorn inom handeln är förändring.
Och den enda vägen framåt är att anpassa sig.
Under det senaste året har vi sett miljontals företag visa anpassningsförmåga i skenet av det oväntade och visa starka försäljningssiffror. Men 64 procent av alla globala företag uppger att de fortfarande återhämtar sig efter pandemins negativa effekter.
Just som det såg ut som om de värsta konsekvenserna var över kom nästa globala utmaning – Rysslands invasion av Ukraina och med den sanktioner och andra följdeffekter som förändrade de globala logistik- och handelskedjorna i grunden. Den finanspolitiska instabiliteten har drivit inflationen till de högsta nivåerna på 40 år och en stor osäkerhet präglar det ekonomiska klimatet.
Utmaningarna är många under 2023 och återigen har flexibilitet och innovation blivit faktorer som kan avgöra vilka företag som klarar sig igenom den stundande lågkonjunkturen. Handlare behöver därför se över följande nyckelområden för att säkerställa framgång även under det kommande året:
Logistik:
Effekterna av krisen i försörjningskedjan på företag varierar kraftigt, men varumärken bör inse sårbarheten i sina egna försörjningskedjor och förbereda sig för osäkerhet.
Det kan vara värt att ompröva single-sourcing och lagerhållning. Förändringar kan kosta på kort sikt, men de kan också leda till mer robusta försörjningskedjor som kan anpassa sig till ett turbulent logistiklandskap. Se till att verksamheten kan fånga upp störningar så snart, eller till och med innan, de inträffar.
E-handeln kanske växer i en långsammare takt än under pandemins tid, men den tar ändå en allt större del av den totala detaljhandelsförsäljningen i världen. I slutet av 2023 kommer en av fem detaljhandelsförsäljningar att ske online.
Butikerna behöver ändå team som är redo att hjälpa dagens kunder som är vana vid att använda sig av flera kanaler – och som ofta förväntar sig att detaljhandlarna ska göra detsamma. Dessa förväntningar förändrar både butiksarbetarens och butikens roll.
Ekonomi:
Den globala handeln nådde en rekordhög nivå på 28,5 biljoner dollar år 2021, en ökning med cirka 13 procent jämfört med före pandemin. Men handelstillväxten avtog under 2022. Och när kriget i Ukraina bidrog till stigande olje- och bensinpriser ökade kostnaderna och tiden för att transportera små paket.
Rädslan för en recession är stor, vilket försämrar stämningen bland investerare. Något som i sin tur kommer att bli en utmaning för 73 procent av de varumärken som planerar att förlita sig på externa investerare i år.
För vissa märken har prishöjningar inneburit att införa nya produkter till ett högre pris, i stället för att göra befintliga produkter dyrare. Andra satsar på långsiktig lojalitet genom att frysa priserna eller införa budgetvänliga produktlinjer. Kloka varumärken satsar på sina kunder genom att investera i dem nu, i hopp om att det lönar sig vid en framtida återhämtning.
Marknadsföring:
Instabila marknader tvingar konsumenterna att prova nya varumärken. Under pandemin prövade tre av fyra konsumenter ett nytt varumärke, en ny produkt eller en ny inköpsmetod. Men att konvertera dessa potentiella kunder är en utmaning: De redan höga kostnaderna för att skaffa nya kunder ökar samtidigt som avkastningen på annonsutgifter (ROAS) sjunker.
Därtill tvingar strängare bestämmelser om skydd av personuppgifter varumärken att förlita sig allt mindre på data från tredje part för att nå ut till de personer som sannolikt kommer att köpa. Därför är det många varumärken som istället använder sig av samarbeten mellan icke-konkurrerande varumärken som tillsammans skapar produkter eller upplevelser för att utnyttja varandras målgrupper. Detta ger möjlighet till ömsesidig exponering till en låg kostnad.
Samarbete med influencers kommer också att gynna varumärken under 2023 och även längre fram i tiden. I avsaknad av att kunna röra, känna och testa produkter i butik tittade konsumenterna på live-strömmar av unboxings eller produktrecensioner för att uppleva produkter genom ombud. Nu förväntar sig mer än sju av tio företag att influencers på nätet kommer att bli ännu viktigare i framtiden.