Statistiska centralbyrån publicerar i veckan nya siffror över nybilsregistrering i Sverige.
Hittills i år har 271 750 personbilar registrerats vilket är en ökning med 5,2 procent jämfört med samma period föregående år. En trend som appen SnappCar vill ändra på. Nu växer bolaget i Stockholm.
— Vårt mål är så klart att minska antalet nya bilar som registreras i Sverige, och som tur är älskar vi utmaningar. Vi fortsätter växa i Stockholmsområdet och vi jobbar för att framtidens registreringar snarare ska vara på vår plattform än i fordonsstatistiken, säger Fredrik Karlberg, Sverigechef på SnappCar.
SnappCar är Europas största bildelningstjänst som kopplar ihop personer som vill hyra ut sin bil med de som har behov av att hyra en bil.
Företagets devis är att ju fler bilar som delas med varandra, desto färre nya bilar behövs. Vilket i sin tur leder till minskad biltillverkning och därför lägre koldioxidutsläpp, färre P-platser och mer hållbara städer överlag. Deras tjänst har sedan starten stoppat utsläpp av 84 705 ton av koldioxid och möjliggjort 142 263 nya möten av människor som delar bilar med varandra.
Samtidigt som bilbeståndet ökat är det också fler svenskar som väljer mer miljövänliga alternativ. Personbilar som kan drivas med el, etanol eller gas står för 13,3 av nyregistreringarna under januari till augusti i år, jämfört med 10,0 procent under samma period förra året. I SnappCars tjänst finns sedan innan möjligheten att hyra en elbil eller hyra ut sin egen. På tjänstens plattform kan man hitta flera olika alternativ, bland annat populära Tesla men också andra, billigare, e-bilsalternativ.
— Förhoppningsvis kan denna ökade registrering av miljövänliga bilar komma till nytta i vår tjänst för att slå två flugor i en smäll. Vi har en del miljöbilar på siten, och de är väldigt populära på grund av sin låga kilometerkostnad och ofta låga slitage per mil. Vi hoppas att bilägare, såväl el som andra alternativ, ser det positiva i att hyra ut sin bil. Vår önskedröm är att siffrorna framöver visar på en årlig minskning och att fler ser miljöfördelarna i att dela istället för att fortsätta konsumera, säger Fredrik.