Så här blir mikromobiliteten i Göteborg 2023
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Så här blir mikromobiliteten nu i Göteborg 2023

Så här blir mikromobiliteten nu i Göteborg 2023

Publicerat av: Redaktionen

Göteborgs Stad har gett fyra företag tillstånd att hyra ut sammanlagt 5 000 delade elsparkcyklar i centrala staden under 2023.

Nytt för i år är att ett av företagen kommer hyra ut både elsparkcyklar och elcyklar till göteborgarna.

De fyra företag som i år får tillstånd att bedriva verksamhet med så kallad delad mikromobilitet * är Bolt, Ryde, Tier och Voi.
 • Vi är glada att kunna välkomna Ryde som en ny aktör till Göteborgs Stad. Det är många företag som vill tillhandahålla delad mikromobilitet till göteborgarna och det tycker vi är roligt, säger Markus Aarflot, projektledare mobilitetstjänster.
  En nyhet i är blir elcyklar

Ryde kommer att testa att erbjuda även elcyklar. Detta är första året som Göteborgs Stad tillåter privata företag att hyra ut så kallade delade elcyklar. Dessa ingår då i det sammanlagda maxantalet för delade elsparkcyklar och elcyklar. Till skillnad från elsparkcyklar måste elcyklar börja och sluta resan i ett cykelställ eller utmärkt parkering.

 • Vi har jobbat med noggranna regler och system för elcyklarna, för att de ska kunna fungera på bästa sätt. Det pågår en spännande utveckling inom mikromobilitet och vi ser fram emot att studera hur elcyklarna kommer att användas av göteborgarna och ingå i vårt transportsystem, säger Shahriar Gorjifar projektledare mobilitetstjänster.
  Fortsatt maxantal och införande av p-förbud

Förra våren, 2022, begränsade Göteborgs Stad det totala antalet mikromobilitetsfordon till 4 400 stycken. I praktiken ledde detta till att de privata företagen ställde ut som flest 3 600 elsparkcyklar. Under 2023 kommer det tillåtna maxantalet i centrala Göteborg att öka något, till 5 000 fordon.

Det kommer samtidigt att fortsatt vara:

 • förbjudet att parkera elsparkcyklar på cykelbanor
 • förbjudet att framföra elsparkcyklar på gångbanor.

Förra året beslutade Göteborgs Stad att tillfälligt inte införa parkeringsförbud för elsparkcyklar på gångbanor. I år kommer Göteborgs Stad att planera för ett införande av parkeringsförbudet.

 • Vi kommer införa parkeringsförbud på gångbanor under året men exakt var utreder vi just nu, säger Markus Aarflot.
  Göteborgs Stads parkeringsvakter övervakar redan parkeringen av delade elsparkcyklar och elcyklar och flyttar då alla fordon som står dåligt parkerade eller har ramlat omkull.
Staket och zoner styr användandet

Sedan tidigare använder Göteborgs Stad digitala staket för att begränsa var delade elsparkcyklar kan parkeras och hur fort de kan köras. Nu introducerar vi även ett zonsystem som gör det möjligt att se hur många fordon som är i ett område och säkerställa att det inte uppstår trängsel i centrala Göteborg. Zoner gör det möjligt att tillåta företag att ha elsparkcyklar och elcyklar även utanför centrala Göteborg och utöver maxtaket. För 2023 har Voi och Bolt fått tillstånd för ett utökat verksamhetsområde och kommer hyra ut mellan 500 och 1300 fordon beroende på månad.

 • Systemet är egentligen inspirerat av Oslo som har fyra olika zoner för delad mikromobilitet, men vi börjar nu med två zoner i Göteborg under 2023, säger Shahriar Gorjifar.
Detta är delad mikromobilitet*
 • Så här blir mikromobiliteten i Göteborg 2023Fordon där användaren själv styr fordonet och där fordonet inte drivs av en förbränningsmotor.
 • Fordonet framförs med eller utan assistans och upp till 45 km/h med assistans. Fordonet väger maximalt 500 kg.
 • Fordonet är tekniskt designat för delning och används som regel för korta uthyrningsperioder och av flera användare per dag.
 • Fordonet kan vara till exempel en cykel, elcykel eller elsparkcykel.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar