Nu får Norges e-handlare tillgång till Fulfillment till fast pris per order
Hem E-HANDEL Nu får Norges e-handlare tillgång till Fulfillment till fast pris per order

Nu får Norges e-handlare tillgång till Fulfillment till fast pris per order

Publicerat av: Redaktionen

I slutet av januari 2024 lanseras en nytt Fulfillment-koncept på den norska marknaden.

Det ger mindre e-handlare möjligheten att få förvaring, plockning, packning, emballage och leverans till ett fast pris per order.

Aditro Logistics kallar konceptet för ”Instant Fulfillment”.

Sedan sommaren 2023 har svenska e-handlare genom Aditro Logistics fått tillgång till konceptet Instant Fulfillment. Precis som namnet antyder handlar det om allt som krävs kopplat till lagring av e-handlarens varor, till plockning, packning och leverans. Aditro Logistics tog fram konceptet efter fler än 100 individuella samtal med e-handlare i olika storlekar. Samtalen visade att speciellt de mindre e-handlarna hade svårt att se sig själva använda tredjepartslogistik. Anledningarna vara flera. Några av de vanligaste var att det var svårt att hålla kontroll på hur det går för ehandeln i och med att 3PL-aktörer upplevdes ha en komplex prisstruktur. Den komplexa prissättningen gjorde det svårt att avgöra om en order faktisk är lönsam eller inte. En annan anledning var att de mindre e-handlarna ville vara snabbfotade, och branschnormen var att skriva långa avtal, ofta 2-5 år. För en mindre e-handlare upplevdes det som en evighetstid, då de hade svårt att blicka längre än några månader in i framtiden.

Aditro Logistics, en av de ledande leverantörerna av Fulfillment på marknaden, har en imponerande portfölj av stora och väletablerade kunder. Men mindre e-handlare har hittills varit underrepresenterade.

”Vi gjorde ett strategiskt val för en tid sedan där vi bestämde att vi ville ge även mindre e-handlare en riktigt bra Fulfillment-tjänst. Vi började därför strukturerat att prata med massor av e-handlare. Vi ville förstå deras affär och hur de tänker kring fulfillment-delen. Många hanterar den ju i egen regi i ett garage eller i en del av lägenheten. Men vid en viss tidpunkt kommer en brytpunkt då det helt enkelt blir för besvärligt att hantera ordrarna på det sättet. Alternativen är att bygga upp en egen lagerhantering på annan plats än i hemmet, eller att gå via en aktör som oss. Vi vill ha ett riktigt bra erbjudande för de här e-handlarna. Något som är lätt att komma igång med och löser deras utmaningar. ”, säger Johan Holgersson, Strategi & innovationschef på Aditro Logistics.

Sedan starten i Sverige för sex månader sedan har Instant Fulfillment-konceptet förfinats i samarbete med kunderna. Fokuset ligger fortfarande på ett fast pris per order och att helt avstå från avtalstider. Nu ges samma möjligheter även för norska e-handlare. Aditro Logistics Fulfillment-center i Kopstad, strax söder om Oslo, blir navet i den norska satsningen. Den geografiska placeringen gör det möjligt att nå hela Norge inom två dagar och Europa inom ytterligare någon dag.

”Vi är oerhört glada att även ge våra norska e-handlare möjlighet till Instant Fulfillment och de värden det för med sig. Med det nya konceptet har vi ett perfekt erbjudande för de lite mindre e-handlarna, medan vi kan skräddarsy vår leverans för kunder med mer komplexa behov. För oss är det en tydlig styrka att ha den bredden i diskussionen med befintliga och potentiella kunder.”, säger Rune Edvåg, Site Manager Aditro Logistics Kopstad.

Nu får Norges e-handlare tillgång till Fulfillment till fast pris per order

För att kunna erbjuda ett fast pris per order krävs en tydlig prissättningsmodell. Det underlättar och snabbar även på avtalsdiskussioner då ingen förhandling behöver ske. Inspiration har tagits av moderna SaaS-tjänster som köps online. Det ska vara tydligt, enkelt och snabbt. Priserna i Norge börjar från 99 NOK/order med leverans inom Norge.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar