Aldrig tidigare har e-handeln växt så kraftigt under ett enskilt kvartal som i år enligt E-barometern från PostNord.
Som företagare gäller det därför att hänga med i utvecklingen. Inte minst då nya företeelser som videobaserad liveshopping ställer nya krav på tekniklösningar och plattformar, skriver Mats Ericson, Sverigechef på Nutanix.
Även om vi bortser från coronapandemin så är e-handel på väg att bli normen inom många områden. Pandemin har bara förstärkt och påskyndat den pågående förändringen. En välfungerande nätbutik är idag ett absolut krav för majoriteten återförsäljare i retailbranschen, och i minst lika hög grad för företag som säljer sina produkter direkt till konsumenter.
Detta är inga nyheter. Det som är nytt är att återförsäljare i framkant i år har tagit nya grepp på webben. Som komplement till traditionella e-butiker växer företeelser som ”live video shopping” snabbt. Ett exempel är svenska Bambuser som erbjuder en framgångsrik molntjänst av den typen. I korthet handlar det om köra event med strömmande video i realtid, kopplade till funktioner för försäljning och interaktion med tittarna.
Det här ställer nya krav på både kompetens och tekniklösningar, jämfört med att driva en traditionell onlinebutik. Det behövs producenter och utvecklare som förstår sig på video.
Det kan även finnas behov av strateger och interaktionsdesigners som kan anpassa sortiment och interagera i realtid med kunderna. Samtidigt behöver äldre system ersättas med kraftfull och i vissa fall ny teknisk infrastruktur. Det krävs inte minst nya lösningar för att smidigt smälta samman lokal infrastruktur (on-prem) och molnlösningar, som båda utgör viktiga delar av den nya IT-miljön. Det krävs även administrationsverktyg som kan hantera alla de olika typer av IT-lösningar som behövs för driften.
Dessa förändringar innebär nya och ofta hårdare krav på företags IT-miljöer. Det innebär flera saker som kräver tid, resurser och personal, likt översyn av existerande IT-resurser, planer för nya tekniklösningar och själva införandet av dem. Är du redo att skala upp?