Matsmart tar in totalt 100 miljoner – IKEA koncernen investerar
Hem NYHETER Matsmart tar in totalt 100 miljoner – IKEA koncernen investerar

Matsmart tar in totalt 100 miljoner – IKEA koncernen investerar

Publicerat av: Redaktionen

D-Ax, Norrsken – och nu också IKEA koncernen. Matsmart fortsätter att locka tunga namn i kampen för en bättre miljö och minskat matsvinn.

Matsmart tar in totalt 100 miljoner – IKEA koncernen investerar 1

Matsmarts grundare Ulf Skagerström, Karl Andersson och Erik Södergren.

– Vi kan lära oss mycket av IKEA koncernen och får chansen att nå ut till många människor. Dessutom har vi stora möjligheter att hitta synergier i vår gemensamma kamp mot matsvinnet, säger Karl Andersson, vd, Matsmart.

I slutet av 2017 stod det klart att D-Ax – Axel Johnsons arm för investeringar i startupbolag – och Norrsken investerar i Matsmart. Nu tillkommer IKEA koncernen (Ingka Holding B.V. och dess kontrollerade enheter) och den totala investeringsrundan – från nya och befintliga ägare – skrivs till 100 miljoner kronor.

IKEA koncernen har tydliga målsättningar när det kommer till att minska det egna matsvinnet, som ska halveras till augusti 2020. Dessutom ska 90 procent av allt matavfall återvinnas eller omvandlas till en resurs, som biogas.

– Matsmart är ett intressant bolag med en genuin affärsidé som stämmer väl överens med våra ambitioner om att fler människor får tillgång till bra mat till ett lågt pris. Minoritetsinvesteringar som den här syftar till att stödja innovativa företag som är verksamma inom sektorer relevanta för IKEA koncernen och som har en positiv inverkan på människor och miljö, säger Krister Mattsson, Head of Corporate Finance, Tax & Treasury på IKEA Group.

För Matsmart möjliggör investeringsrundan en fortsatt satsning på ökad tillväxt. 2017 nådde bolaget en rullande omsättning på drygt 200 miljoner kronor och räddade 2022 ton mat från att slängas.

– Det finns ofantligt stora mängder mat att rädda och intresset för vår idé bara ökar, från såväl kunder som leverantörer, säger Karl Andersson och fortsätter:

– Även befintliga ägare tror fortsatt starkt på bolaget och den resa vi har framför oss. Vi är väldigt glada över att även de fortsätter att investera i Matsmart i den här kapitalrundan.

Bland tidigare investerare finns bland andra Northzone, GP Bullhound, Edastra och Inbox Capital liksom en rad affärsänglar.

Relaterade Artiklar