Upp till 74% av appar samlar in mer information än de borde
Hem APPAR Upp till 74% av appar samlar in mer information än de borde

Upp till 74% av appar samlar in mer information än de borde

Publicerat av: Redaktionen

NordVPN, ett ledande cybersäkerhetsföretag, har analyserat de 103 mest populära mobilapparna globalt i 18 kategorier.

Upp till 14 procent av appar på marknaden samlar in mer onödiga data än vad som är nödvändigt för appens funktionalitet och prestanda medan endast 8 procent av appar inte samlar in någon som helst onödig data.

I genomsnitt är var femte begärd åtkomst inte nödvändig för appars funktionalitet.

”Ett stort antal mobilappar som vi använder dagligen begär åtkomst till enhetsfunktioner som inte är relaterade till deras prestanda. De flesta användare ger därtill apparna tillstånd att spionera utan att ens läsa villkoren. Användare bör alltid överväga om appen behöver vissa uppgifter för att göra sitt jobb innan de trycker på ‘Acceptera’, eftersom insamlade uppgifter kan användas mot vårt intresse. Det är särskilt viktigt att vara mer uppmärksam på vissa appar som är mer påträngande, till exempel sociala medier eller meddelandeappar”, säger Adrianus Warmenhoven, cybersäkerhetsexpert på NordVPN.

Undersökningen visade att 42 procent av alla appar ber om behörigheter relaterade till aktiviteter utanför den faktiska appen, vilket innebär att de syftar till att samla in data om användare i andra applikationer och på webbplatser. Dessutom begär 37 procent av de undersökta apparna åtkomst till användarens position, 35 procent till kameran, 22 procent till galleriet och 16 procent till mikrofonen.

Sociala medier och meddelandeappar väcker mest oro

Appar för sociala nätverk, meddelanden, navigering och dejting kräver det största antalet behörigheter jämfört med andra kategorier. De ligger samtidigt i topp vad det gäller att begära onödiga behörigheter. I genomsnitt begär appar för sociala nätverk 10 onödiga behörigheter, appar för navigering 9 stycken, dejting 6 stycken och meddelandeappar 5 stycken.

Android-användare kan vara minst oroliga för spelappar. Dessa begär endast 10 behörigheter och i genomsnitt mindre än 1 onödig behörighet. Medan mat- och dryckesappar på iOS ber om mindre än tre behörigheter i genomsnitt, är produktivitetsappar nästan fläckfria gällande onödiga behörigheter då de sällan samlar in någon onödiga data alls.

Upp till 74% av appar samlar in mer information än de borde

Östasien en no go­-zon på integritetskartan

Även om appkategorier ger en stark indikator på hur många behörigheter och data appar ber om finns geografiska skillnader. I genomsnitt ber appar från Östasien om den största mängden behörigheter, både totalt sett och gällande onödiga behörigheter – Hongkong och Taiwan dominerar både Android- och iOS-diagrammen. Android-appar från Japan och Singapore utmärker sig också i negativ bemärkelse, medan svenska iOS-appar kvalar in bland Hong Kong, Taiwan och Japan som de som ber om flest onödiga behörigheter.

”Detta beror sannolikt på två aspekter. Å ena sidan har olika regioner olika regelverk. Men samtidigt påverkas dessa siffror av vilken typ av populära appar som studeras. Östasiatiska länder är sämre när det gäller tillstånd på grund av den breda användningen av verktyg för sociala medier samt andra mediaappar”, säger Warmenhoven.

Å andra sidan gjorde appar från Mexiko det lägsta antalet onödiga tillståndsförfrågningar och till och med det lägsta antalet tillståndsförfrågningar totalt sett för Android. För iOS gjorde appar från Spanien och USA överlag minst förfrågningar, medan appar från Spanien, USA, Italien och Polen gjorde minst antal onödiga förfrågningar.

Hur du skyddar din integritet i appar

För att skydda din integritet i appar rekommenderar Adrianus Warmenhoven följande åtgärder:

  • Ladda ned appar från officiella butiker. Inofficiella appbutiker har inte alltid system för att kontrollera om en app är säker innan den publiceras och görs tillgänglig för nedladdning. Om du hämtar en app från en inofficiell källa är risken större för att den modifierats av lurendrejare.
  • Läs appens sekretesspolicy innan du laddar ned den. Kontrollera vilken information appen kommer att spåra och dela med tredje part. Leta efter andra alternativ om du inte är nöjd med integritetsnivån.
  • Lär känna dina datatillstånd. När du laddar ned en app kommer du att bli ombedd att ge olika behörigheter för åtkomst till dina data. Se till att de är rimliga för dig. Om du redan har en app bör du granska alla behörigheter och stänga av åtkomst till dem du inte vill ha eller behöver, och överväga att ta bort appar som ber om många behörigheter (särskilt om de inte behövs för appens funktionalitet). Du bör vara särskilt uppmärksam på behörigheter som kamera, mikrofon, lagring, plats och kontaktlista.
  • Begränsa platsbehörigheter. Många appar begär åtkomst till telefonens platstjänster, så se till att du vet vilka appar du har gett åtkomst till. Det är bäst att tillåta appar spåra din platsdata endast medan du använder appen, snarare än hela tiden.
  • Logga inte in automatiskt med konton på sociala nätverk. Om du loggar in på en app med ditt konto på sociala medier kan appen samla in information från kontot och vice versa.
  • Ta bort appar du inte använder. Om du har appar installerade som du inte får ut något av bör du avinstallera den. Det är sannolikt att apparna i fråga fortsatt samlar in data om dig även när de inte används. 

Relaterade Artiklar