Ny rapport: Cyberattacker hot mot detaljhandeln
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Ny rapport visar: Cyberattacker hot mot detaljhandeln

Ny rapport visar: Cyberattacker hot mot detaljhandeln

Publicerat av: Redaktionen

Detaljhandeln är en av de tre branscher som utsattes för flest cyberattacker under 2023.

Totalt 14 procent av alla cyberattacker i Norden riktades mot detaljhandelsbranschen, enligt en ny rapport som cybersäkerhetsföretaget NTT Security har sammanställt.

Cyberattacken mot Tietoevry i januari slog hårt mot företaget och deras kunder.

Rusta meddelade i sin senaste finansiella kvartalsrapport att cyberattacken hade kostat dem 60 miljoner kronor i utebliven försäljning och ytterligare 20 miljoner kronor i kostnader kopplade till incidenten.

Ny rapport: Cyberattacker hot mot detaljhandeln

Joel Cedersjö, cybersäkerhetsexpert på NTT Security

Nu visar en ny rapport att detaljhandeln är en av de tre branscher som drabbades mest av cyberattacker 2023. Global Threat Intelligence Report (GTIR) sammanställs av NTT Security varje år och innehåller utförlig statistik om antalet cyberangrepp i världen från deras säkerhetscenter.

14 procent av cyberbrottsoffrena i Norden tillhör detaljhandeln, som är den tredje mest attackerade branschen efter tillverkningsindustrin (34 procent) och tekniksektorn (18 procent). I tre av fyra (75 procent) attacker mot nordisk detaljhandel läckte också uppgifter från verksamheten, visar rapporten.

– Eftersom detaljhandeln uppfyller en viktig funktion i människors vardag är det extremt allvarligt att den är så pass utsatt för cyberhot. Cybersäkerheten behöver prioriteras högre i allmänhet och det är särskilt viktigt för detaljhandeln att cybersäkerheten finns på plats för att skydda konsumenter och företag, säger Joel Cedersjö, cybersäkerhetsexpert på NTT Security.

Ransomware ökade stort under 2023

En av de värsta sortens cyberattacker är ransomwareattacker. Attackerna går ut på att kryptera offrens data, vilket gör filerna oanvändbara till att en lösensumma betalas. Globalt har dessa ökat med 67 procent under 2023 jämfört med året innan. 2023 utsattes mer än 5000 offer för ransomwareattacker jämfört med ungefär 3000 offer under 2022.

– Det finns med all sannolikhet ett stort mörkertal när det gäller den här typen av attacker. Ransomware kan potentiellt vara förödande för en verksamhet och därför väljer vissa företag att betala lösensummor för att få loss sina låsta data utan att attacken noteras i statistiken. Endast fem procent av ransomwareattackerna i Sverige polisanmäls enligt polisens nationella operativa avdelning, Noa. Företagen är rädda för att avslöja svagheter, skam, oro för förlorat anseende och en avsaknad av tro på att brotten kommer att uppklaras, säger Fredrik Olsson.

Vanligaste cyberattackerna globalt:
  1. Trojaner: 13 procent
  2. Hemliga ingångar i nätverk hos verksamheter (backdoor): 11 procent
  3. Attacker via penetrationstestverktyg: 10 procent
  4. Generisk skadlig programvara: 9 procent
  5. Angripna datornätverk (botnet): 8 procent
Mest cyberattackerade sektorerna globalt:
  1. Tillverkningsindustrin: 26 procent
  2. Tekniksektorn: 21 procent
  3. Finanssektorn: 11 procent
  4. Transportsektorn: 10 procent
  5. Offentlig sektor: 8 procent

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar