Mathem och Sopköket lanserar glass på räddad mat
Hem TRENDER Mathem och Sopköket lanserar nu glass på räddad mat

Mathem och Sopköket lanserar nu glass på räddad mat

Publicerat av: Redaktionen

Lagom till sommaren lanserar Mathem och Sopköket nu Svalkande Svinn – tre oväntade glassdesserter gjorda på matsvinn.

Desserterna består av en kryddig nice cream med smak av chimichurri, en frisk ingefärsparfait med yoghurt och en kaneldoftande parfait med brynt smör.

Svalkande Svinn syftar till att inspirera fler att ta tillvara på mat och minska svinnet, och recepten finns nu tillgängliga på Mathem.se.

Glassarna finns även att köpa i limited edition hos Sopköket, då tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem.

Varje år svinnas 33 kilo mat per person i Sverige, motsvarande cirka 70 måltider per person och år*. Det är framför allt mejeriprodukter, bröd, frukt och grönsaker som slängs helt i onödan – och det är också på dessa råvaror som recepten på Svalkande Svinn tagits fram av Mathem och Sopköket. Desserterna består av en kryddig nice cream med smak av chimichurri, en frisk ingefärsparfait med yoghurt och nektariner samt en krämig parfait på brynt smör och kanelbulle.

– För Mathem är minskat matsvinn, både i vår verksamhet och i samhället, ett av de främsta fokusområdena i vårt hållbarhetsarbete. Med det här initiativet vill vi uppmuntra fler att testa nya vägar att tillvarata den där överblivna bullen, eller jalapeñosresterna från fredagens tacomiddag. Det är verkligen bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med rester, säger Mari Bergman, kock och matkreatör på Mathem.

Recepten på Svalkande Svinn finns tillgängliga på Mathem.se. Dessutom kommer Sopköket, som driver catering och producerar frysmat på räddade råvaror, att tillverka och sälja glassarna i limited edition. Glassarna är då tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem.

– Kärnan i Sopkökets verksamhet är att jobba för minskat matsvinn och vi har alltid som målsättning att maten vi producerar ska bestå av minst 50 procent räddade råvaror. Genom samarbetet med Mathem ser vi en fantastisk möjlighet att belysa för omvärlden att maträtter på räddad mat är minst lika njutbara som annan mat, och på så vis inspirera människor till att tänka ett extra varv innan de slänger sina matrester. Vi är jätteglada att vår prisbelönta cirkulära frysmat får större spridning i form av glass och ny matsvinnspartner, säger Filip Lundin, grundare av Sopköket.

Mathem och Sopköket lanserar glass på räddad matSvalkande Svinn säljs från Sopkökets restaurang i Söderhallarna i Stockholm, med start den 22 juni och så länge lagret räcker. Glassen säljs för 35 kr i portionsförpackningar. Sopköket kommer under kommande veckor bland annat även att skänka glass i Björns Trädgård på Södermalm till behövande i samarbete med Klara Kyrka och Stockholms Moské.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar