Rekordhöjning: över 2000 kr mer i lön för anställda i butik, lager och e-handel
Hem E-HANDEL Rekordhöjning: över 2000 kronor mer i lön för anställda i butik, lager och e-handel

Rekordhöjning: över 2000 kronor mer i lön för anställda i butik, lager och e-handel

Publicerat av: Redaktionen

Nya avtal på plats för anställda i butik, lager eller e-handel.

Efter tuffa förhandlingar har Handels anställdas förbund kommit överens med arbetsgivarna om rekordhöga löneökningar, tryggare villkor och en särskild satsning på lägstalönerna.

“Vi gick in i den här avtalsrörelsen och krävde högre lön och fler timmar på kontraktet. Det har vi också lyckats uppnå. Det här är de högsta löneökningarna vi någonsin drivit igenom och det är det bästa vi kunde uppnå givet det läge vi befinner oss i”, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund.

Möjligheterna att få fler timmar stärks för butiksarbetare och det blir svårare för arbetsgivare att hyvla. För lagerarbetare eller anställda i e-handeln måste arbetsgivarna ta större ansvar för arbetsmiljön.

“Det här avtalet stärker handelsanställdas rätt att få fler timmar på sina kontakt. Från och med nu ska arbetsgivare sträva mot att ge anställda minst 30 timmar per vecka på kontrakten. Det blir också svårare för arbetsgivare att hyvla arbetstid. Det är ett viktigt steg mot att fler handelsanställdaska leva på sin lön”, Martin Nyberg, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund.

För butiksanställda höjs lönerna med 12,62 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor/månad för heltid fördelat på två år. För lagerarbetare och anställda i e-handeln höjs lönen med 12,04 kronor/timme, vilket motsvarar 2 095 kronor/månad för heltid fördelat på två år.

Rekordhöjning: över 2000 kr mer i lön för anställda i butik, lager och e-handel
Lönen kommer höjas i 2 steg:
Butik:

1 april 2023: 6,69 kr/tim (motsvarar 1 110 kronor/månaden baserat på heltid) där alla garanteras 80% generellt och 20% fördelas lokalt.

1 april 2024: 5,93 kr/tim (motsvarar 985 kronor/månaden baserat på heltid) där alla garanteras 70% generellt och 30% fördelas lokalt.

Lager och e-handel:

1 april 2023: 6,38 kr/tim (motsvarar 1 110 kronor/månaden baserat på heltid) där alla garanteras 80 % generellt och 20 % fördelas lokalt.

1 april 2024: 5,66 kr/tim (motsvarar 985 kronor/månaden baserat på heltid) där alla garanteras 70 % generellt och 30 % fördelas lokalt.

Viktiga nyheter i avtalet för butiksanställda:

• Möjligheterna att få fler timmar stärks. Arbetsgivaren ska sträva efter att ge minst 30 timmar på kontraktet, för de som har jobbet som din huvudsakliga sysselsättning.

• Större möjlighet att önska att jobba eller vara ledig. Arbetsgivaren behöver motivera varför, om man inte får det man önskar.

• Svårare för arbetsgivare att hyvla. I det nya avtalet står det att arbetsgivare ska undvika att hyvla, alltså skära ner antalet timmar för de anställda, och måste överväga andra alternativ när de ska omorganisera. Om de ändå genomför en hyvling får de som varit anställda länge extra lång omställningstid, upp till 9 månader.

• Ökat fackligt inflytande över inhyrning. När arbetsgivare vill ta in bemanningsanställda har facket bland annat rätt att se till att de inte jobbar för lägre lön än ordinarie personal.

Viktiga nyheter i avtalet för anställda i lager eller i e-handel:

• Arbetsgivaren måste ta större ansvar för arbetsmiljö. Bland annat genom att se till att alla som kör truck har rätt kompetens och ta ökat ansvar för arbetsmiljön för dina kollegor som är inhyrda.

• Arbetsgivaren måste förklara sina beslut. Anställda har rätt att få en motivering från din arbetsgivare om du inte får de lediga dagar som du önskar. Provanställda vars anställning avslutas behöver arbetsgivaren också ange skäl till varför.

• Rätt till facklig information. Alla nyanställda som ska jobba mer än tre månader får nu rätt till facklig information på betald arbetstid, så att de känner till sina rättigheter på jobbet. Detta gäller på arbetsplatser med fackklubb.

Tydligare rätt till kompetensutveckling har skrivits in i avtalen för både butik och lager och e-handel. Företagen ska erbjuda alla anställda kompetensutveckling inom yrket och det ska också beaktas vid lönesättningen. Detta enligt avtalens kompetensbilaga som nu har uppdaterats.

Relaterade Artiklar