Falskt flygplansläge – nytt säkerhetshot mot iPhone
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Nytt säkerhetshot mot iPhone – Falskt flygplansläge

Nytt säkerhetshot mot iPhone – Falskt flygplansläge

Publicerat av: Redaktionen

Säkerhetsexperter på Jamf Threat Labs har hittat en sårbarhet som får en iPhone att se ut som den är i flygplansläge även om telefonen fortfarande är uppkopplad mot en angripares app.

Den hackade telefonen ser ut att vara säkert bortkopplad från både wifi och mobilnät, och symbolen för flygplansläge visas i displayen.

Men det som visas på skärmen är falsk information.

I själva verket är telefonen fortfarande uppkopplad utan att det syns eller märks.

Den upptäckta sårbarheten i iOS16 har demonstrerats som en del i Jamf Threat Labs arbete med att kartlägga avancerade former av hot. Det handlar om en avancerad form av attack som består av en serie av angrepp som tar sig hela vägen in i själva operativsystemet. Efter att mobiltelefonen infekterats av ett skadeprogram kan angriparen ta sig in i enheten för att göra ändringar i bland annat nätverksfunktioner.

För en användare som startar flygplansläge på en hackad enhet kommer allt att se ut och fungera som vanligt. Ett försök att starta Safari eller någon annan app som kräver uppkoppling kommer som vanligt att resultera i en uppmaning att stänga av flygplansläget. Men hela tiden behålls en uppkoppling mot den, eller de applikationer, som angriparen angivit i bakgrunden. Användargränssnittet manipuleras också så att det på mobilens display ser ut som om flygplansläget är aktiverat.

Falskt flygplansläge – nytt säkerhetshot mot iPhoneEn lyckad attack av denna typ kan få stora konsekvenser eftersom flygplansläge idag inte bara används vid resor, utan också som säkerhetsfunktion för att förhindra avlyssning av möten eller samtal där känslig eller rent av hemlig information förekommer. Ännu har inga fall där någon drabbats av den upptäckta sårbarheten kunnat spåras utanför Jamf Threat Labs säkerhetslaboratorium.

Säkerhetsexperterna på Jamf Threat Labs har publicerat en video där man visar hur attacken utförs.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar