Tävlingsspel – känt som e-sport – har senaste åren exploderat och turneringar runt om i världen delar ut flera miljoner dollar i prispengar.
De mest populära spelarna har också kunnat livnära sig på vad som tidigare bara varit en hobby genom att locka till sig prenumeranter på deras videos och strömmar på sidor som Youtube och Twitch.
Enligt Redbull.com ska Fifa vara bland de största E-sports spelen i världen, tillsammans med spel som League of Legends, Dota 2 och CS:GO. Förra året hade FIFA 16 en registrerad spelarbas på mer än 16 miljoner, och när man betänker att Ultimate Team fans spenderar pengar på in-game paket inköp förstår man att EA:s fotbolls franchise tjänar mycket pengar.
Men även om det är ett av de största spelen i världen så är förfarande traditionell fotboll mest populär, lönerna är högre, tittarvolymen är nästan ojämförbart och konstant utveckling sker hela tiden. Titta bara på hur utvecklingen på lönerna för fotbollsspelare ökat i historien här. Fifa E-sport har alltså en lång väg att gå. När man jämför prispott på de största eventen, är det tydligt att FIFA är betydligt mindre än MOBA spelen, exempelvis DOTA. Till exempel tjänade vinnaren av förra årets International 9,1 miljoner dollar, medan Mohamad Al-Bacha vann 20 000 dollar för sin vinst i FIFA interactive World Cup.
Men är saker på väg att förändras? Den här helgens FIFA Ultimate Team Championship Final är den största turneringen i spelets historia. Över sex miljoner spelare har tävlat i FUT Champions Weekend Leagues sen FIFA 17 släpptes, och nu möter de 32 bästa spelarna i världen varandra om en del av en prispott på 400 000 dollar. Dessutom sänds tävlingen inte bara på Twitch, Youtube och Facebook, men också BT sport.
Svenskt E-sport lag på FIFA
Sverige har nyligen tagit steget in på nationella Fifa E-sports efter de meddelat ett lag bestående av fyra spelare.
Tre professionella spelare har namngetts i laget inklusive Roma:s Zimme som vann senaste Gfinity serien med Fnatic och tog dessutom nyligen första plats i EuroGamer eventet.
Hashtag United’s Boras och 16-åriga Ollelito från TropSe är också med i laget, tillsammans med YouTubern Pontus Frostvik, bättre känd som GGFrolle, som kommer skapa content för sitt land.
Boras spås bli lagets coach men kommer alltså också spela för sitt land, och med Frankrike som tog sig an Belgien nyligen, kan vi få se Sverige möta en annan europeisk nation före FIFA 19 är här.