Förra veckan lanserade spar-appen Dreams sidan savehard.se, en reaktion på de enorma summor som spelbolag lägger på marknadsföring under fotbolls-VM.
Det resulterade i juridiska hot från spelbolaget Bethard. För att nyansera bilden och visa att även sparande kan gå för långt lanseras nu sidan sparalagom.se. Målet är att upplysa människor om riskerna som finns med att spara pengar.
Studier från statens folkhälsomyndighet visar att cirka två procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har problem med spelande. När det kommer till statistik på överdrivet sparande finns ännu inga siffror kartlagda. Något Dreams hoppas kunna ändra på.
En undersökning som Moneymind gjort på uppdrag av Dreams visar att 51% av alla som använder Dreams sparar mer sen de började använda appen. Samma undersökning visar att 59% upplever ökat finansiellt självförtroende, och 69% känner att de har fått ökad kontroll över sina utgifter. Däremot finns det ett mörkertal när det gäller överdrivet sparande.
— Vi vill att folk sparar till sånt som betyder något, så att man får ut mer av livet i form av både drömmar och trygghet. Men man ska bara spara så mycket som man klarar av. Vi har stor respekt för att man lockas att spara med Dreams, och ibland blir det för mycket. Därför har vi ett mycket kompetent team som ständigt undersöker riskerna med överdrivet sparande. Vi erbjuder självklart stöd och hjälp till dem som känner att de befinner sig i riskzonen, säger Joakim Jörlander, marknadschef på Dreams.
Dreams har tidigare lanserat en spar-trigger i appen som gör att användare kan spara 100 kronor varje gång Sverige gör mål.
Något som skänkt extra spänning till matcherna i VM, utan att man behöver förlora en krona. Problemet är att Sverige är för bra på att göra mål, och om det fortsätter så i morgondagens åttondelsfinal mot Schweiz kan sparandet gå över styr.
— Många människor har skämtsamt påstått att mål-triggern vi införde inte skulle generera något sparande. Man trodde inte att Sverige skulle göra några mål i VM, men se hur det har gått. Sverige gör så många mål att vissa väljer att inaktivera triggern i sin app. De sparar helt enkelt för mycket pengar, säger Joakim Jörlander.