Varför påverkas mobiltelefonen av snö och kyla och hur tar du bäst hand om den under de kalla dagarna.
Här är tipsen som får mobiltelefonen att leva längre.
Alla elektroniska produkter, inklusive mobiltelefonen, påverkas av kyla och minusgrader. Batterikapaciteten blir sämre och skärmen kan upplevas som svåranvänd och trög.
– På vintern är det många som upplever att mobilen inte fungerar riktigt som den ska, framför allt när det är riktigt kallt. Det hänger ihop med det vi lärde oss i skolan, att kemiska och fysiska processer blir långsammare ju kallare det blir och det är precis det som händer med mobilen. Torr vinterhud kan dessutom göra att pekskärmen verkar fungera betydligt sämre än den gör i varmare klimat, säger Magnus Dahg, Försäljningschef för Telekom på Elgiganten.
Men hur mycket svensk vinter tål egentligen dagens högteknologiska mobiltelefoner?
– Alla mobiltelefoner som säljs på den svenska marknaden ska tåla svenska vinterförhållanden så länge du håller dig inom tillverkarens rekommendationer och använder lite sunt förnuft. Du ska kunna använda telefonen på samma sätt som under sommaren, men det är självklart en fördel att hålla telefonen varm och framför allt torr, säger Magnus Dahg.
Ett tips är att förvara mobiltelefonen nära kroppen, i en innerficka eller liknande för att undvika att den blir för kall. Här finns däremot en risk för kondens i telefonen om den utsätts för en häftig temperaturväxling.
– Om du använder telefonen så den blir riktigt kall och därefter lägger den i en varm innerficka kan det uppstå kondens. För att undgå detta så bör uppvärmningen av telefonen ske mer gradvis, men genom att till exempel använda headset behöver du inte ta fram telefonen när du ska prata, utan kan behålla den i fickan, säger Magnus Dahg.
Powerbank – en räddare i nöden
En härlig vinterdag ute i det fria ska naturligtvis inte störas av att du får slut på batteri i din mobil. Med en powerbank kan du ladda mobilen och även surfplattan, dina bärbara högtalare och actionkamera när helst du behöver det.
– Personligen åker jag ingenstans utan powerbank, den har räddat många semestrar för hela familjen, säger Magnus Dahg.
Få mobiler blir skadade av kylanTrots att många upplever vissa utmaningar med sin mobiltelefon under vinterhalvåret så har inte Elgiganten noterat någon ökning i antalet serviceärenden eller reparationen den senaste tiden.
– Oavsett säsong och tid på året får vi in telefoner med fuktskador och fysiska skador som beror på oförutsedda händelser och tuff användning. Min rekommendation är att alltid använda någon form av skärmskydd, mobilskal eller fodral. Det skyddar inte mot allt, men kan vara räddningen om du tappar telefonen i backen, säger Magnus Dahg.
För säkerhets skull kan det också vara bra att kontrollera om man har en försäkring som omfattar skador på mobiltelefonen och annan hemelektronik. Här finns också speciella produktförsäkringar som kan tecknas i samband med inköpet och som kan ge extra trygghet vid fuktskador och andra olyckor som kan förstöra en telefon.
Tips – så lever telefonen längre:
1. Ha telefonen nära kroppen – Förvara den i en innerficka eller liknande så håller batteriet längre.
2. Stäng av telefonen eller sätt den i flygplansläge – Spara batterikapacitet tills du bättre behöver den.
3. Använd hörlurar/headset – På så sätt behöver du inte ta fram telefonen i kylan när du ska prata.
4. Ta med en powerbank – Ladda telefonen när du är på språng.
5. Använd skärmskydd, mobilskal eller fodral – Det kan vara räddningen om du tappar telefonen i backen.