Hur påverkar Covid-19 morgondagens handelsplats? Vad får pandemin för bestående effekter på våra konsumtionsvanor och vilka aktörer kommer att gynnas av samhällsutvecklingen?
Det var några av frågorna som avhandlades på det digitala seminariet ElinderSten Goes Retailomania – Handelsplatsen i transformation där arkitektbyrån ElinderSten diskuterade branschens framtid tillsammans retailexperten Magnus Ohlsson.
Tisdagen den 28 april bjöd arkitektbyrån ElinderSten in till det digitala seminariet ElinderSten Goes Retailomania – Handelsplatsen i transformation för att diskutera handelsbranschens framtid.Retailexperten Magnus Ohlsson, som bland annat driver bloggen Retailomania och podcasten Detaljhandelspodden, inledde med att dela med sig av sin syn på vad som har lett upp till den nuvarande krisen inom branschen, vilka effekter Covid-19 kommer att ha på våra konsumtionsvanor och vilka nya aktörer som kommer att gynnas av samhällsutvecklingen.
För att förstå varför så många retailföretag har tvingats i konkurs så tidigt efter pandemins utbrott framhöll han, bland annat, den försämrade lönsamheten som har blivit en konsekvens av det kortsiktiga synsätt på marknadsinvesteringar som många företagsledare antog efter finanskraschen 2008 och som sedan har fördjupats av digitaliseringen.
– Fokus har legat på att skapa försäljning snarare än att bygga varumärken och i förlängningen har detta lett till en ohållbar spiral för hela detaljhandeln. Marginalerna har pressats och lågprisvarumärkena har blivit de enda vinnarna. För många företag har viruset nu blivit dödsstöten efter en negativ utveckling som har pågått under lång tid, sa Magnus Ohlsson under sin föreläsning.
Ett forum för kunskapsutbyte
Eventet var en del i seminarieserien ”ElinderSten Goes” där arkitektbyrån med jämna mellanrum bjuder in experter från olika branscher för att diskutera aktuella ämnen kopplade till platsutveckling. De tidigare seminarierna har anordnats på ElinderStens kontor, men för att undvika smittspridning deltog tisdagens åhörare via den digitala plattformen Zoom. I chattfunktionen kunde de 100 deltagarna kommentera kvällens ämne och efter Magnus Ohlssons inledande föreläsning utbröt en engagerad diskussion ledd av ElinderStens arkitekter Oscar Sten och Lina Goldén.
– Många har hört av sig efteråt och sagt att de uppskattade att det var mer av ett samtal än en föreläsning. Vi vill skapa ett naturligt forum för kunskapsutbyte och det var kul att det så många kompetenta personer från olika branscher deltog. Det gjorde samtalet väldigt intressant och lärorikt – även för oss. Eftersom det här blev så lyckat har vi redan börjat fundera på när vi ska anordna nästa seminarium, avslutar Lina Goldén