Nu står det klart vilka sju foodtechföretag som kommer att göra upp under Food Tech 2020:s stora pitchtävling den 12 mars i Örebro.
Snömoln i Norden, BoMill, Leafymade, Mycorena, Mashie FoodTech Solutions, Drupps och Volta Greentech kommer alla att pitcha sina idéer inför juryn, där Prins Carl Philip ingår.
– Ett sjukt relevant forum för oss, säger Leo Wezelius på Volta Greentech.
En av höjdpunkterna under Food Tech, som arrangeras av Alfred Nobel Science Park och Dagens Industri, är pitchtävlingen. Där får innovativa startupbolag presentera sina idéer inför publik och jury. H.K.H Prins Carl Philip kommer, precis som i fjol, att dela ut förstapriset till vinnaren i tävlingen.
– När man ser de tidigare bolag som har pitchat på Food Tech så har det på ett positivt sätt påverkat utvecklingen av bolaget. Man har fått tillgång till kompetens, kapital eller en stor och stabil kund som möjliggjort expansion, export eller annat. Intresset för att få medverka i juryn har redan tidigare varit stort, men har om möjligt ökat än mer i år, säger Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park.
De sju startupbolagen som deltar på pitchtävlingen är:
- Snömoln i Norden AB. Bolaget har skapat en gemensam plattform mellan producenter, grossister och slutkunder (som exempelvis restauranger och kök). Genom att kunna följa en produkt från produktion till konsumtion kan man arbeta aktivt med att minska matsvinnet.
- BoMill AB. Det enda företag i världen som sorterar spannmål på dess inre kvalitet, till exempel vad gäller proteiner eller toxiner. Med hjälp av företagets teknologi kan man minska svinn av spannmål tidigt och också mer effektivt använda råvaran för dess slutliga syfte.
- Leafymade. Som ett alternativ till plast, introducerar bolaget möjligheten att äta mat på löv. Deras tallrikar är gjorda av enbart gröna löv, som lätt går att återvinna.
- Mycorena AB. Bolaget har tagit fram Promyc, ett nytt hållbart och högkvalitativt protein avsett att ersätta både animaliskt- och växtbaserat protein. Proteinet framställs genom en teknologi som omvandlar livsmedelsindustrins restprodukter och sidoströmmar.
- Mashie FoodTech Solutions. Företaget har utvecklat appen Patientplattan, ett hjälpmedel för sjukhus där patienten själv beställer den mat som önskas. Bilder i appen stimulerar aptiten och skapar delaktighet i måltiden, samtidigt som data kan fungera som underlag för uppföljning av energiintag.
- Drupps. Bolaget utvecklar och säljer teknik och system för effektiv produktion av dricksvatten från atmosfären.
- Volta Greentech AB. Företaget odlar rödalger, som ska användas som fodertillskott till kor. Rödalgen Asparagopsis innehåller bromoform, som minskar metanbildningen i kons magar. Forskare har sett att kor som äter bromoform kan släppa ut så mycket som 80 procent mindre metan.
Leo Wezelius, medgrundare och marknadsföringsansvarig för Volta Greentech AB, ser fram emot pitchtävlingen och han är säker på att stämningen mellan de tävlande bolagen kommer att vara god.
– Jag tror på att ha ett tävlingselement ibland, med en glad underton. Hållbarhet är ju ingen tävling, vi sitter alla i samma båt, men det kan fungera som en motiverande faktor. Bakom scenen är alla hållbarhets-startups jättemåna om att hjälpa varandra. Ofta är de bolagen väldigt värdedrivna, precis som vi är.
Hur kom det sig att ni ville vara med under Food Tech 2020?
– Det är ett sjukt relevant forum för det vi gör. Vi ser att hela matindustrin håller på att genomgå en transformation mot att bli mer hållbar. Förutom att synas och vara en del av den transformationen, så vill vi också nätverka och träffa andra i samma bransch, säger Leo Wezelius.
Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena AB, håller med:
– Vi är ju ett startupbolag inom foodtech, så vi tyckte att Food Tech 2020 och pitchtävlingen var högst relevant för oss. Det är bra att både få visa vad vi gör och samtidigt träffa många intressenter från branschen. Vi hoppas att det leder till att vår teknik och produkt uppmärksammas och får ännu mer spridning.