Nya MINI-familjen är här; elektrisk, digital och med karakteristisk design
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Nya MINI-familjen är här med en elektrisk, digital och med karakteristisk design

Nya MINI-familjen är här med en elektrisk, digital och med karakteristisk design

Publicerat av: Redaktionen

MINI fortsätter resan mot att bli ett helt elektriskt varumärke och presenterar nu två modeller från den nya MINI-familjen under IAA Mobility i München, som pågår mellan 5–10 september.

Sedan omlanseringen av varumärket vid millennieskiftet har MINI inte bara utvecklats till ett premiumfordon.

Varumärket har också uppfunnit sig själv gång på gång utan att försumma sitt ursprung och tradition. Den konstanta strävan efter utveckling och förmågan att regelbundet sätta nya trender, har etablerat en stor skara MINI-entusiaster över hela världen.

På vägen mot att bli ett helelektriskt varumärke till 2030 presenteras två av de viktigaste modellerna i omställningen – nya MINI Cooper och nya MINI Countryman. Båda modellerna är helt elektriska och betonar den exceptionella position som MINI har i sitt respektive segment med karakteristisk design och fokus på det väsentliga. Proportionerna för den nya modellgenerationen går i föregångarnas typiska fotspår med korta överhäng, en kort motorhuv samt en lång hjulbas och stora hjul. Andra typiska MINI-attribut, som den tredelade fordonskarossen, med sammanhängande fönsterytan och det ikoniska taket, gör de nya MINI-modellerna omedelbart igenkännbara.

Precis som tidigare MINI-modeller används allt utrymme på ett kreativt sätt. Det erbjuder maximal flexibilitet och möjliggör en hög grad av variation vad gäller interiören. Användarupplevelsen har också tagit ett märkbart tekniskt kliv med det senaste operativsystemet – MINI Operating System 9 – som optimerats för touch- och röststyrning. Den runda OLED-skärmen, kallad MINI Interaction Unit, utgör både instrumentkluster och centrum för upplevelser och komfort.

Helt elektriska MINI Cooper: en pånyttfödelse av originalet

Den femte generationen av MINI Cooper 3-dörrar understryker varumärkets historia som en ikonisk modell i mer än 60 år, med klassisk design som samtidigt representerar den helt elektriska framtiden. Den elektrifierade gokartkänsla och den förhöjda användarupplevelsen tar MINI-DNA´t till en helt ny nivå. Det som finns kvar är den underliggande föreställningen om ett fordon som erbjuder största möjliga utrymmesutnyttjande för passagerare trots kompakta yttermått. Nya funktioner inkluderar en värld av digitala upplevelser, moderna assistanssystem och en helelektrisk drivlina som garanterar lokalt utsläppsfri mobilitet.

Nya MINI Cooper kommer i två elektriska utföranden; Cooper E och Cooper SE, som har högre effekt och längre räckvidd. Inom nya MINI-familjen används ”Cooper” inte längre som en motorspecifikation utan avser i stället alla MINI 3-dörrars, 5-dörrars samt MINI Cabriolet.

MINI Cooper E har en elmotor på 135 kW/184 hk som producerar ett vridmoment på 290 Nm och accelerera från 0 till 100 km/h på 7,3 sekunder. MINI Cooper SE är den starkare varianten med en motoreffekt på 160 kW/218 hk och ett vridmoment på 330 Nm. Bilen gör sprinten från 0 till 100 km/h på 6,7 sekunder.

MINI Cooper E har en batterikapacitet på 40,7 kWh vilket ger en räckvidd på 305 kilometer medan det större batteripaketet i MINI Cooper SE på 54,2 kWh ger en räckvidd på upp till 402 kilometer (enligt WLTP)*. Högspänningsbatteriet i MINI Cooper kan laddas med en maximal effekt på 11kW vid AC-laddning. Snabbladdning (DC) är möjlig i MINI Cooper E med 75kW och för Cooper SE upp till 95kW. Att ladda mellan 10-80% tar ca 30 minuter vid optimala förhållanden. Om bilens navigation används för att navigera till en snabbladdningsstation säkerställer bilen att batteriets temperatur når optimala förhållanden för att säkerställa en effektiv laddning.

Interiören: minimalistisk, digital och inbjudande

Den främre delen av interiören påminner om MINIs klassiskt eleganta och minimalistiska design med en slimmad och generös instrumentbräda. Den centralt placerade OLED-skärmen, MINI Interaction Unit, har en diameter på 240 millimeter och sätter en ny standard med sin höga upplösning som bidrar till den ökade närvaron. Tack vare MINI Operating System 9 kan alla fordonsfunktioner manövreras intuitivt med touch- eller röststyrning. Under instrumentbrädan finns de nydesignade vippreglagen. Här är de viktigaste körfunktionerna, som parkeringsbroms, växelväljare, start/stopp-nyckel & volymkontroll, direkt åtkomliga.

Textilytorna är huvudfokus i den nya inredningen. En unik stickningsprocess har utvecklats för att skapa den lättskötta, mångsidiga strukturen hos den tvåfärgade textilen. All klädsel i nya helelektriska MINI Cooper bär högkvalitativt konstläder från Vescin, medan alla textilier och garn till sätet, stickade ytor och golv, är gjorda av återvunna material.

Nya MINI Countryman: helelektrisk och äventyrlig

Den tredje generationen av MINI´s största modellvariant kommer nu för första gången i en helelektrisk version, designad för att ge en bekväm och rymlig åktur för dem som vill utforska utanför stadens gränser. Nya MINI Countyman har vuxit med sex centimeter på höjden, till 1.613 mm, och tretton centimeter på längden, till 4.429mm, vilket utökat både utrymme och komfort. Designen är elegant och modern, med bredare hjulhus och ett tydligt crossover-estetiskt tilltal som förstärker ett robust utseende.

Även nya MINI Countryman kommer i två elektriska versioner, varav en med fyrhjulsdrift. Elmotorn på 150 kW/204 hk i MINI Cooper E genererar ett vridmoment på 250 Nm och accelererar från stillastående till 100 km/h på 8,6 sekunder. Med 230 kW/313 hk genererar elmotorerna i den fyrhjulsdrivna MINI Countryman SE ALL4 ett kombinerat vridmoment på totalt 494 Nm och accelererar fordonet från 0 till 100 km/h på 5,6 sekunder.

Båda modellerna har en batterikapacitet på 66,45 kWh vilket ger en räckvidden på upp till 462 kilometer för MINI Countryman E och 433 kilometer för MINI Countryman SE ALL4 (enligt WLTP)*. Batteriet går att ladda med upp till 22kW effekt vid AC-laddning medan snabbladdning (DC) har en maximal effekt på upp till 130kW för båda modellerna. Likt nya MINI Cooper säkerställer bilen att batteriets temperatur når optimala förhållanden för att garantera en effektiv laddning, under förutsättning att bilens navigation används för att navigera till en snabbladdningsstation.

Interiören: individuell, multifunktionell och hög komfort

Tack vare sin höga anpassningsförmåga är nya MINI Countryman den största och rymligaste MINI-modellen på marknaden. Bilen har en distinkt designad instrumentbräda och dörrpaneler täckta med vävda textilytor. Nya MINI Countryman kommer även den med MINI Operating System 9 och en central OLED-skärm likt MINI Cooper. Jämfört med MINI Cooper går luftutsläppen i cockpiten vertikalt. Tillsammans med den upprättstående instrumentbrädan utgör de tydliga kännetecken hos nya MINI Countryman.

Föraren och den främre passageraren kan avnjuta förbättrad komfort med närmare tre centimeter extra i axel- och armbågsbreddsområdet. Även axelbredden i baksätet har utökats med 2,5 centimeter. Den bakre sätesraden kan justeras med upp till 13 centimeter och ger antingen ett mycket bekvämt benutrymme eller extra volym i bagageutrymmet. Ryggstöden kan justeras individuellt i sex lägen med upp till 12 graders vinkel. Med baksätena nedfällda kan föremål enkelt transporteras i bagageutrymmet på 460 – 1 450 liter. Elektrisk dragkrok med kapacitet upp till 1 200 kg finns som tillval.

Förbättrad säkerhet med nya avancerade assistanssystem

För första gången erbjuder MINI Countryman halvautomatisk körning i hastigheter upp till 60 km/h. Det innebär att föraren kan ta händerna från ratten förutsatt att de fortsätter följa trafiken noga och är redo att aktivt styra och bromsa vid behov. Med MINI Trailer Assistant får föraren hjälp vid parkering med släpvagn och råd om vilken rattvinkel som krävs vid backning. Utöver automatiska parkeringsfunktioner och 360-graders parkeringsvy kan nya MINI Countryman tydligare identifiera möjliga parkeringsplatser. Detta tack vare 12 ultraljudssensorer och fyra Surround View-kameror, som även kan initiera avancerade parkeringsprocedurer på egen hand. Som en del av tillvalet Parking Assistant Professional kan fordonet manövreras ut från en parkeringsplats via smartphone med nya Remote Parking-funktionen.

Två blir tre under 2024

Nya MINI-familjen är här; elektrisk, digital och med karakteristisk design

Senare i höst släpps den slutgiltiga teknisk datan tillsammans med svenska priser för de två nya MINI modellerna. Samtidigt med det kommer orderböckerna öppnas upp. De första exemplaren av nya MINI Cooper och MINI Countryman beräknas ankomma till Sverige under våren 2024. Senare under 2024 kommer nya MINI Cooper och nya MINI Countryman få sällskap av en tredje MINI modell, MINI Aceman.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar